Sunday, July 21, 2024
22.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

Recunoașterea excelenței în energie durabilă: Gala “Moldova Eco Energetică” a premiat finaliștii competiției

SURSĂAEE
spot_imgspot_img

Pe data de 15 decembrie, la Chișinău a avut loc Gala Moldova Eco Energetică, un eveniment de marcă în calendarul energetic național. În cadrul acestei serii impresionante de recunoaștere a excelenței, au fost acordate premii finaliștilor competiției desfășurate în prima parte a evenimentului.

Premiile, în valoare de 10,000 de dolari fiecare, au fost acordate câștigătorilor competiției, evidențiind recunoașterea și sprijinul pentru proiectele și inițiativele care promovează eficiența energetică și sustenabilitatea în domeniul energetic.

Categoria ”Eficiență energetică”: câștigător Alexandru Calarașan, Prompt Engineering SRL, Modul solar de acoperiș cu recuperare a surplusului termic.

  • Categoria ”Clădiri verzi”: câștigător Vitalii Guțanu, G-Group Automation SRL, Utilizarea materialelor pur ecologice în construcția de case pasive şi utilizarea tehnologiilor moderne în managementul eficient al energiei electrice și termice.
  • Categoria ”Transport ecologic”: câștigător Daniel Trohin, Renter, Închirierea bicicletelor electrice.
  • Categoria ”Energie regenerabilă”: câștigător Vlad Burac, Renergy, Sistem informațional complex cu previziuni exacte privind producerea de energie regenerabilă.
  • Categoria ”Consum eficient de apă”: câștigător Victoria Danila, Davitex Neo LTD, Sistem inteligent de monitorizare a apei, prin care să transforme deșeurile textile în fibre, reutilizându-le pentru a crea produse vestimentare.

Printre momentele semnificative ale serii, echipa RENERGY s-a evidențiat, fiind desemnată câștigătoare a competiției în categoria Renewable Energy. Maxim Purice și Vlad Burac au prezentat primul soft dezvotat 100% în Moldova, capabil să facă prognoze precise privind energia regenerabilă. Această inovație a consolidat poziția Moldovei în rândul țărilor pionier în dezvoltarea tehnologiilor pentru sectorul energiei regenerabile.

În discursul său, Ion Muntean, directorul AEE, a prezentat viziunea Agenției pentru viitorul energetic al Republicii Moldova. Evenimentul a inclus și inaugurarea oficială a Centrului Național pentru Energie Durabilă, marcând astfel un moment important în evoluția Moldovei către o economie energetică sustenabilă.

Reprezentanții europeni au subliniat susținerea Uniunii Europene pentru proiectele de energie durabilă din Moldova, consolidând parteneriatul strâns dintre cele două entități.

Printre câștigătorii categoriilor adiționale s-au numărat Primăria satului Flămânzeni, raionul Sângerei, și Primăria satului Molovata, raionul Dubăsari, recunoscute pentru contribuțiile lor notabile în promovarea eficienței energetice și a energiei regenerabile. De asemenea, primăria satului Seliște, raionul Nisporeni, a fost distinsă pentru implementarea unui sistem de iluminat stradal energetic eficient.

Gala a fost nu doar o sărbătoare a excelenței în domeniul energiei, ci și un etalon al angajamentului continuu față de un viitor mai verde și mai durabil pentru Republica Moldova. Prin Gala Moldova Eco Energetică, comunitatea energetică a demonstrat că inovația și sustenabilitatea sunt forțe motrice pentru construirea unui viitor energetic eficient și durabil.

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE