Logo and Ticker
CHISINAU 18/05/2025 22:56
spot_imgspot_img

Robotul care curăță sistemele fotovoltaice fără utilizarea apei.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Un nou sistem robotic autonom și sustenabil pentru curățarea panourilor fotovoltaice, fără a utiliza apă: aceasta este inovația de succes dezvoltată de Enel Green Power în colaborare cu o start-up siciliană, reprezentând un progres semnificativ în tehnologia de curățare a panourilor solare. În ceea ce privește eficiența fotovoltaică, praful este un factor important care poate afecta performanța sistemelor solare. Problema murdăririi, adică acumularea de praf, murdărie sau nisip pe panouri, poate diminua randamentul energetic, în special în zonele deșertice, cu precipitații reduse și sol foarte prăfos. Această problemă este relevantă în toate zonele cu panouri solare, deoarece curățarea regulată a panourilor implică costuri, inclusiv costuri ecologice, în ceea ce privește consumul de apă și emisiile de gaze produse de vehiculele cu motor.

În căutarea unei soluții sustenabile, Enel Green Power și-a unit forțele cu REIWA, o start-up siciliană specializată în dezvoltarea de tehnologii robotice, pentru a crea SandStorm, un robot de curățare avansat care nu doar utilizează perii special proiectate și fabricate, dar este și capabil să se deplaseze autonom de-a lungul rândurilor de panouri și să se reîncarce singur, revenind la stația de andocare la finalul sarcinii.

SandStorm este un robot robust și versatil, capabil să se adapteze chiar și la alinierea neregulată a panourilor solare, putând să se deplaseze autonom între rândurile de panouri cu o diferență de peste 50 cm. Cu ajutorul acestei tehnologii, curățarea robotică poate fi efectuată în timpul nopții, evitând astfel umbrirea panourilor în timpul zilei și prevenind astfel dezechilibrele electrice și deteriorarea panourilor. O altă caracteristică importantă este siguranța sporită a operațiunii, deoarece nu este nevoie de asistență umană, eliminând astfel riscurile pentru operatori.

Avantajele acestei soluții sunt multiple. Datorită posibilității de a curăța panourile fotovoltaice la costuri reduse, chiar în fiecare zi, se minimizează acumularea de murdărie și, implicit, scăderea randamentului sistemului. În plus, utilizarea roboților SandStorm permite reducerea consumului de apă și motorină, eliminând astfel emisiile de CO2 asociate. Un alt beneficiu important constă în faptul că această tehnologie promovează formarea de personal calificat în întreținerea dispozitivelor robotice, contribuind la crearea de noi locuri de muncă specializate.

Proiectul SandStorm a fost testat cu succes în cadrul EGP Innovation Lab din Passo Martino (Catania), iar ulterior pe scară industrială într-o secțiune (1 MW) a centralei Enel Green Power din Totana (Spania). În prezent, Enel Green Power extinde aplicarea acestei tehnologii în două parcuri fotovoltaice spaniole, Totana și Las Corchas, cu o capacitate totală de 135 MW, pentru care se vor implementa aproximativ 150 de roboți.

Această soluție inovatoare a avut un impact semnificativ în industria de energie regenerabilă, aducând multiple beneficii: reducerea costurilor și creșterea producției de energie regenerabilă, dezvoltarea unei tehnologii competitive fabricate în Sicilia și activarea unei lanțuri de aprovizionare industriale. Cel mai important, această soluție contribuie la reducerea impactului asupra mediului, devenind un exemplu de sustenabilitate și eficiență ecologică.

Enel Green Power, alături de partenerii săi, continuă să inoveze în domeniul energiei regenerabile, demonstrând angajamentul său pentru un viitor mai curat și mai sustenabil pentru întreaga comunitate.

RECENTE

CNESA 2024: CATL, Sungrow şi CRRC domină clasamentele globale de stocare a energiei

Pe 10 iulie 2025, în cadrul celei de-a 13-a ediții a Conferinței și Expoziției...

Enel caută inovatori pentru prevenirea furturilor de cabluri EV

Enel X, lider global în soluții inteligente de energie și mobilitate electrică, deschide înscrierile...

GIZ Moldova anunță tender pentru instalarea sistemelor de stocare la cinci centrale fotovoltaice ale Procuraturilor

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) lansează apelul de oferte pentru „Achiziția de baterii...

Se instalează primele tronsoane de cabluri pe linia de 400 kV Vulcănești–Chișinău

Pe traseul noii linii electrice de 400 kV Vulcănești–Chișinău, cunoscută drept „Linia Independenței Energetice”,...

SIMILARE

Primul aeroport din România care va instala un parc fotovoltaic și baterie

Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău devine primul hub aerian din România care își va...

Proiectul solar de la Vatra, în linie dreaptă: Simtel finalizează 65% din lucrări

Simtel avansează rapid cu implementarea proiectului fotovoltaic de la Vatra, unde lucrările au ajuns...

Primul parc fotovoltaic East–West din Moldova, finalizat la Călărași – urmează autorizarea și integrarea sistemului de stocare

La Călărași a fost finalizat primul parc fotovoltaic cu orientare East–West din Moldova, proiect...

Parcul de 50 MW de la Rădeni, cel mai mare din țară, este funcțional

A fost pus în funcțiune cel mai mare parc fotovoltaic construit vreodată în Republica...

Două companii au câștigat la licitație 60 MW solar la prețul-record de 1,14 lei/kWh

Licitația organizată de Ministerul Energiei pentru acordarea statutului de producător eligibil mare centralelor fotovoltaice...

“Foc la Ghete” pentru parcul fotovoltaic de 54 MW de la Bilicenii Noi

Redacția renergy.md a scris săptămâna trecută despre proiectul de hotărâre 375/MEn/2025 pentru autorizarea centralei fotovoltaice...

Lagmar se extinde în energie regenerabilă: trei proiecte solare, dintre care unul de 18 MW în construcție la Gribova

Lista marilor proiecte fotovoltaice din Moldova se extinde cu un nou nume. Compania de...

ULTIMA ORĂ! Guvernul majorează plafonul pentru prosumatori la 10 kW

Guvernul a aprobat un pachet important de modificări la Hotărârea nr. 401/2021, care redefinește...

WIND RISE PLUS CONSTRUIEȘTE PRIMUL PARC FOTOVOLTAIC EST-VEST DIN MOLDOVA

Dezvoltatorul de proiecte de energie verde din Moldova, Wind Rise Plus, construiește primul parc...