România se angajează în construirea unei noi linii de înaltă tensiune, având ca scop transportul energiei electrice de-a lungul țării și până în Ungaria, în contextul în care intenționează să-și dubleze producția de energie din surse regenerabile și să devină un furnizor regional de electricitate, conform declarațiilor ministrului Energiei, Sebastian Burduja, într-un interviu acordat Bloomberg.
Ministrul Burduja speră că studiul de fezabilitate pentru acest proiect va fi finalizat în următoarele șase luni și va stabili capacitatea acestei noi linii de înaltă tensiune, estimată la peste trei miliarde de euro. Aceasta reprezintă o investiție semnificativă pentru țara aflată într-o situație de deficit bugetar tot mai acut. România deține deja o capacitate de producție de energie regenerabilă de aproximativ 11.000 de megawați, iar planurile prevăd o creștere de 10.000 de megawați până în 2030.
Ministrul Burduja a subliniat importanța acestei linii de înaltă tensiune ca prioritate numărul unu, menționând că va permite absorbția excesului de energie regenerabilă și va facilita exportul către țările din Europa Occidentală. De asemenea, noua linie va facilita transportul de energie din zonele de producție către zonele unde este cerere de electricitate.
Acest proiect va conecta România la o piață europeană mai amplă și îi va oferi posibilitatea de a exporta surplusul de electricitate în momentele favorabile, precum și de a importa electricitate în perioadele de deficit. Sebastian Burduja a menționat că se caută investitori cu expertiză și sprijin financiar pentru acest proiect, iar operatorul local de transport, Transelectrica, va juca un rol important în gestionarea proiectului.
Cu aceste noi capacități de producție a energiei și resursele de gaze naturale, România își propune să devină autonomă din punct de vedere energetic și să devină un furnizor regional de electricitate până în 2030. Ministrul Energiei a subliniat și importanța consumului local în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, îndemnând producătorul local de gaze, Romgaz SA, să acorde prioritate pieței interne la semnarea viitoarelor contracte de livrări, cu toate că este posibil ca o parte din gazele extrase din Marea Neagră să fie destinate exportului.