Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, “Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie electrică al Comunității Energetice în Moldova”, s-a încheiat recent, marcând o etapă importantă în procesul de dezvoltare și integrare a piețelor eficiente de energie electrică din Moldova.

Cele trei ateliere de lucru desfășurate în cadrul acestei componente au avut ca obiectiv principal sprijinirea eforturilor Moldovei de a reconstrui și reforma sistemul energetic în conformitate cu principiile de aprovizionare cu energie curată, fiabilă și la prețuri accesibile. Aceste ateliere au fost organizate în jurul pachetului de integrare a energiei electrice și au pus accentul pe trei piloni cheie:
- Piețe competitive: Consolidarea piețelor la termen, pentru ziua următoare, intrazilnice și de echilibrare pentru a promova competitivitatea.
- Securitatea aprovizionării: Consolidarea măsurilor de asigurare a securității aprovizionării cu energie în interiorul țării.
- Responsabilizarea și protecția clienților: Responsabilizarea consumatorilor și asigurarea protecției acestora în contextul evoluției peisajului energetic.

Aceste ateliere de lucru au facilitat un schimb de cunoștințe esențial, îmbunătățind înțelegerea dinamicii pieței și a cadrelor de reglementare. Au participat în mod activ principalele părți interesate, inclusiv Ministerul Energiei din Moldova, Agenția Națională pentru Reglementare în domeniul Energiei, Moldelectrica (TSO) și alții.
Finanțată de Uniunea Europeană, inițiativa EU4Energy este un efort de colaborare între Secretariatul Comunității Energetice, Consiliul autorităților europene de reglementare în domeniul energiei și Agenția Internațională pentru Energie. Obiectivul general al proiectului este de a ajuta Republica Moldova să creeze un mediu favorabil investițiilor pentru o tranziție energetică rentabilă, care să se alinieze la obiectivele energetice și climatice pentru 2030 descrise în decizia Consiliului ministerial din 2022.
