Sunday, July 21, 2024
27.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

spot_imgspot_img

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, “Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie electrică al Comunității Energetice în Moldova”, s-a încheiat recent, marcând o etapă importantă în procesul de dezvoltare și integrare a piețelor eficiente de energie electrică din Moldova.

RENERGY

Cele trei ateliere de lucru desfășurate în cadrul acestei componente au avut ca obiectiv principal sprijinirea eforturilor Moldovei de a reconstrui și reforma sistemul energetic în conformitate cu principiile de aprovizionare cu energie curată, fiabilă și la prețuri accesibile. Aceste ateliere au fost organizate în jurul pachetului de integrare a energiei electrice și au pus accentul pe trei piloni cheie:

  1. Piețe competitive: Consolidarea piețelor la termen, pentru ziua următoare, intrazilnice și de echilibrare pentru a promova competitivitatea.
  2. Securitatea aprovizionării: Consolidarea măsurilor de asigurare a securității aprovizionării cu energie în interiorul țării.
  3. Responsabilizarea și protecția clienților: Responsabilizarea consumatorilor și asigurarea protecției acestora în contextul evoluției peisajului energetic.
RENERGY

Aceste ateliere de lucru au facilitat un schimb de cunoștințe esențial, îmbunătățind înțelegerea dinamicii pieței și a cadrelor de reglementare. Au participat în mod activ principalele părți interesate, inclusiv Ministerul Energiei din Moldova, Agenția Națională pentru Reglementare în domeniul Energiei, Moldelectrica (TSO) și alții.

Finanțată de Uniunea Europeană, inițiativa EU4Energy este un efort de colaborare între Secretariatul Comunității Energetice, Consiliul autorităților europene de reglementare în domeniul energiei și Agenția Internațională pentru Energie. Obiectivul general al proiectului este de a ajuta Republica Moldova să creeze un mediu favorabil investițiilor pentru o tranziție energetică rentabilă, care să se alinieze la obiectivele energetice și climatice pentru 2030 descrise în decizia Consiliului ministerial din 2022.

RENERGY

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE