Sunday, July 21, 2024
27.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

Ucraina și Republica Moldova se vor alătura coridorului vertical de gaze în ianuarie 2024

spot_imgspot_img

Se așteaptă ca Ucraina și Moldova să se alăture unui coridor vertical care ar facilita transportul gazelor naturale din Grecia către depozitele ucrainene.

Operatorii de sisteme de transport de gaze (OTS) din Ucraina și Republica Moldova – GTSOU și, respectiv, Vestmoldtransgaz – ar trebui să devină membri oficiali ai coridorului vertical de gaze la jumătatea lunii ianuarie 2024, potrivit GTSOU și altor surse din cadrul OTS.

Coridorul vertical de gaze a fost anunțat pentru prima dată în 2016 de către operatorii de rețele de gaze din Grecia, Bulgaria, România, Ungaria și Austria și există ca o combinație de active puse în comun în întreaga regiune.

Cu adăugarea Moldovei și Ucrainei, coridorul ar urma traseul gazoductului transbalcanic existent, care merge de la Ucraina-Grecia, în sens invers. Acest lucru ar permite companiilor să asigure volume importate fie ca GNL regazeificat prin terminalele grecești, fie ca gaz de gazoduct azer importat prin Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB).

Operatorul IGB, Interconectorul Grecia-Bulgaria, s-a alăturat, de asemenea, coridorului vertical de gaze în 2017.

Gazoductul Trans-Balcanic a transportat istoric gazul rusesc către Balcani prin Ucraina, România și Moldova. Cu toate acestea, a fost în mare parte inactivată de când Gazprom a redirecționat volumele către Turcia în 2020 prin liniile TurkStream 1 și 2, recent puse în funcțiune, care leagă Rusia și Turcia.

Deși gazoductul Trans-Balcanic avea o capacitate nord-sud de 27 de miliarde de metri cubi (mld. mc)/an, doar 5 mld. mc/an sunt disponibili în prezent la granița româno-bulgară și 4 mld. mc la granița româno-ucraineană. În plus, există și alte blocaje între Ucraina și Moldova și doar 2,5 mld. mc/an pot fi oferite pe bază întreruptibilă.

În prezent, Ucraina dorește să mărească capacitatea inversă la punctul de frontieră Isaccea-Orlovka cu România până la o capacitate fermă de 6,5 miliarde de metri cubi pe an, în conformitate cu solicitările pieței exprimate în timpul fazei fără caracter obligatoriu a unui sondaj privind creșterea capacității, care a avut loc la începutul verii.

ALTE CORIDOARE REGIONALE

OTS din Ucraina și Republica Moldova se vor alătura coridorului regional vertical de gaze, chiar în momentul în care Grecia urmează să pună în funcțiune unitatea de depozitare și regazeificare plutitoare de la Alexandroupolis, care va permite un acces sporit la importurile de GNL.

În cazul în care Ucraina și Moldova se vor alătura oficial proiectului, se așteaptă ca acestea să colaboreze cu România pentru a lansa o capacitate suplimentară la frontieră.

Mai recent, România și Bulgaria au semnat, de asemenea, un memorandum de înțelegere (MoU) pentru a se alătura unui alt proiect regional, Solidarity Ring, care are ca scop transportul gazelor importate din Turcia către Ungaria și Slovacia prin Bulgaria și România. Azerbaidjanul este, de asemenea, semnatar al memorandumului de înțelegere.

Proiectul intenționează să utilizeze o secțiune a gazoductului transbalcanic, care leagă frontiera turco-bulgară de sudul României înainte de a vira spre vest, spre Ungaria.

Există planuri de extindere a interconexiunii româno-ungare la punctul de frontieră Csanadpalota la 4,4 miliarde de metri cubi, de la 2,7 miliarde de metri cubi pe an în prezent.

Coridoarele pot fi utilizate și pentru transportul hidrogenului, odată ce tehnologia va fi dezvoltată.

Transgaz a fost invitată în noiembrie 2023 să se alăture coridorului de hidrogen din Europa de Sud-Est (SEEHyC), alături de operatori din Grecia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Republica Cehă și Germania.

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE