Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

UE a ajuns la un acord pentru a înceta să mai transfere deşeuri către ţările care nu le pot procesa

spot_img

Comisia Europeană a salutat vineri acordul politic la care au ajuns noaptea trecută Parlamentul European şi Consiliul cu privire la transferurile de deşeuri, care va asigura faptul că UE îşi asumă o mai mare responsabilitate pentru deşeurile sale şi nu exportă provocările legate de mediu către ţări terţe, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Exportul de deşeuri de plastic din UE către ţări care nu sunt membre ale OCDE va fi interzis. Numai în cazul în care sunt îndeplinite condiţii stricte de mediu, fiecare ţară poate primi astfel de deşeuri la cinci ani de la intrarea în vigoare a noilor norme. Având în vedere problemele globale legate de creşterea cantităţilor de deşeuri de plastic şi provocările legate de gestionarea durabilă a acestora, prin această măsură legiuitorii UE vizează prevenirea degradării mediului şi a poluării în ţările terţe cauzate de deşeurile de plastic generate în UE.

Alte deşeuri adecvate pentru reciclare vor fi exportate din UE către ţări care nu sunt membre ale OCDE numai atunci când acestea se asigură că le pot gestiona în mod durabil. În acelaşi timp, va fi mai uşor să transporte deşeurile în vederea reciclării în UE datorită procedurilor digitalizate moderne. De asemenea, se va consolida aplicarea legii şi cooperarea în combaterea traficului de deşeuri. Noua lege va completa noua Directivă privind infracţiunile împotriva mediului, pentru care s-a ajuns, de asemenea, la un acord politic ieri.

“Odată intrate în vigoare, noile norme vor garanta că deşeurile sunt transferate pentru a fi utilizate ca resursă, sporind securitatea aprovizionării cu materii prime pentru industrie. Întreprinderile şi autorităţile naţionale vor beneficia de proceduri mai eficiente şi digitalizate. De asemenea, vom intensifica răspunsul UE împotriva traficului de deşeuri, combătând una dintre cele mai dăunătoare infracţiuni împotriva mediului”, a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.

Măsurile adoptate privind exportul de deşeuri vor stabili standardul în ceea ce priveşte prevenirea problemelor de mediu şi de sănătate publică din ţările terţe cauzate de gestionarea nesustenabilă a deşeurilor, care au fost generate în altă parte. Acest nou regulament va permite exportul de deşeuri către ţări care nu sunt membre ale OCDE numai dacă aceste ţări informează Comisia că sunt dispuse să importe deşeurile şi că au capacitatea de a le gestiona într-un mod durabil. În ceea ce priveşte deşeurile de plastic, nu va fi permis niciun export către ţări care nu sunt membre ale OCDE la 2,5 ani de la intrarea în vigoare a noii legi, cu excepţia cazului în care ţara poate îndeplini condiţii stricte – în acest caz, importurile ar fi permise, dar numai la cinci ani de la intrarea în vigoare a noilor norme.

De asemenea, Comisia va monitoriza exporturile de deşeuri către ţările OCDE şi va lua măsuri în cazul în care astfel de exporturi creează probleme de mediu în ţara de destinaţie. În plus, toate întreprinderile din UE care exportă deşeuri în afara UE vor trebui să se asigure că instalaţiile care le primesc fac obiectul unui audit independent care să arate că gestionează aceste deşeuri într-un mod raţional din punct de vedere ecologic.

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE