Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Unele țări UE sunt în întârziere în ceea ce privește obiectivele de eficiență energetică pentru 2030

SURSĂeuractiv
spot_img

Potrivit unui nou raport, doar 16 țări din UE au respectat termenul limită din iunie pentru a prezenta Comisiei Europene planurile naționale actualizate privind energia și clima pentru perioada de până în 2030 și niciuna dintre ele nu respectă pe deplin cele mai recente obiective de eficiență energetică ale UE.

Directiva privind eficiența energetică (EED), adoptată la începutul acestui an, stabilește un obiectiv la nivelul UE de reducere a consumului de energie cu cel puțin 11,7% până în 2030.

Pentru prima dată, obiectivul global al UE este împărțit între statele membre pe baza unei formule de referință care stabilește contribuțiile naționale ale acestora, cu un mecanism automat de umplere a diferențelor în cazul în care țările nu reușesc să își îndeplinească obligația de a reduce consumul final de energie cu 1,5% pe an între 2024 și 2030.

Statele membre ale UE trebuiau să transmită Comisiei Europene proiecte de planuri naționale privind energia și clima (NECP) până la 30 iunie 2023. În acestea, guvernele trebuiau să prezinte noi măsuri – inclusiv privind eficiența energetică – pentru a îndeplini obiectivul UE de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu 55% înainte de sfârșitul deceniului.

Comisia Europeană are acum timp până la sfârșitul anului să evalueze fiecare plan în parte și să ofere recomandări specifice fiecărei țări, cu șase luni înainte de ultimul termen de depunere a planurilor naționale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră finale, în iunie 2024.

Însă, potrivit Coaliției pentru economii de energie, un grup non-profit, “niciunul dintre cele 16 PNEPC depuse până în prezent nu este pe deplin conform cu Directiva actualizată privind eficiența energetică”, în timp ce “doar patru țări – Italia, Lituania, Luxemburg și Spania – au prezentat planuri care sunt aproape aliniate la cerințele directivei actualizate”.

În plus, “patru țări – Danemarca, Finlanda, Țările de Jos și Suedia – nu reflectă deloc cerințele noii DEE în planurile lor”, a precizat asociația într-un nou raport. “În cel mai bun caz, acestea recunosc faptul că a fost adoptată o nouă directivă, dar nu reușesc să își actualizeze proiectele în conformitate cu noile prevederi”, a mai spus aceasta.

“Planurile deja depuse sunt încă departe de a răspunde așteptărilor europene și trebuie revizuite în continuare”, a avertizat asociația. Termen limită depășit
La trei luni de la termenul limită din iunie pentru depunerea proiectelor de planuri actualizate, lipsesc încă 11 – cele pentru Germania, Franța, Polonia, Austria, Belgia, Belgia, Bulgaria, Cehia, Irlanda, Grecia, Letonia și România.

Planurile naționale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră anterioare au fost finalizate în 2020, dar nu mai sunt în concordanță cu ambițiile climatice ale UE, stabilite în Acordul european pentru o Europă verde, care a fost actualizat anul trecut după ce Rusia a invadat Ucraina pentru a accelera eliminarea treptată a importurilor de combustibili fosili din Rusia.

La începutul acestei luni, Comisia Europeană a informat statele membre ale UE cu privire la situația actuală, avertizând că, dacă nu primește proiectele de NECP până la sfârșitul lunii octombrie, “nu va putea să le evalueze până în decembrie 2023”.

“Având în vedere că, la trei luni de la termenul limită pentru proiectele de planuri, lipsesc încă 11 planuri, Comisia analizează următoarele opțiuni de urmărire juridică”, a declarat aceasta într-o notă împărtășită cu cei 27 de miniștri ai mediului din UE.

RECENTE

Edineț – noul Smart City al Moldovei

Servicii publice modernizate, digitalizate și bazate pe tehnologii prietenoase cu mediul au fost inaugurate...

Perspectivele dezvoltării energiei geotermale în Republica Moldova

În cadrul activităților proiectului GCIP Moldova, a fost organizat evenimentul „Investor Connect 2023”: Studiu...

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE