Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

România și Republica Moldova intensifică cooperarea în domeniul energetic: Dialog consolidat pentru interconexiuni și liberalizarea pieței

spot_img

Conducerile Ministerelor Energiei din România și Republica Moldova, ai operatorilor de distribuție și transport din cele două țări, reprezentanți ai instituțiilor de reglementare, reuniți la Chișinău, au convenit să continue și să fortifice dialogul pe proiectele de interconexiuni energetice, în cazul achizițiilor și stocării de gaze, precum și au discutat despre posibilitate încheierii unor contrate pe termen lung de livrare a energiei electrice.

În cadrul întâlnirii găzduite de Parlament a fost anunțat că Operatorul pieții de energie electrice și gaze naturale din România (OPCOM) a decis să-și deschidă o filială în Republica Moldova. Acest fapt va accelera liberalizarea pieței autohtone de energie și o va integra în termeni rapizi pe piețele regionale, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov. „OPCOM vine cu toată experiența sa de peste 20 de ani, o experiență de o piață organizată la condițiile UE. Sperăm ca anul viitor să fie organizate deja primele tranzacții pe o bursa energetică în Republica Moldova”, a spus ministrul Energiei.

S-a convenit ca o parte din stocurile de securitate de gaze ale Republicii Moldova să fie păstrate în România. De asemenea, s-a făcut o trecere în revistă a inițiativelor prioritare pentru părți, inclusiv reprezentanții Chișinăului au rugat partenerii români să implice Chișinăul în proiectul submarin de energie ce urmează să transporte energie și gaze din Azerbaidjan și Georgia spre România.

Ministrul Victor Parlicov a mulțumit României pentru sprijinul politic necondiționat și pentru viteza cu care s-a avansat pe multe proiecte energetice.

Secretarul de stat al Ministerului Energiei din România, Pavel-Casian Nițulescu, a afirmat că în următorii ani vor fi date în exploatare instalații de generare a energiei electrice pe baza de gaze și combustibil nuclear, astfel România nu doar va produce pentru consum propriu, dar va putea acoperi și consumul Republicii Moldova. Iată de ce societăți comerciale de peste Prut sunt interesate de contracte pe termen lung cu furnizori din Republica Moldova. 

„România cu pași repezi va atinge statutul de furnizor strategic de energie regională, având în vedere posibilitățile nenumărate de producție de energie electrică. Ne dorim împreună cu Ministerul Energiei din Republica Moldova să finalizăm toate proiectele trecute în revistă, atât pe partea de energie, cât și pe partea de gaze, stocare de gaze, să oferim surse alternative de energie electrică și gaze”, a declarat Pavel-Casian Nițulescu.

Totodată, părțile au convenit să închidă capitolul datoriilor pentru un contract de livrare a energiei electrice din România în Republica Moldova din anii 1999-2000, datorii care au fost stinse, dar anumite procese tehnice de radiere din registrele contabile nu au fost finalizate.

RECENTE

Edineț – noul Smart City al Moldovei

Servicii publice modernizate, digitalizate și bazate pe tehnologii prietenoase cu mediul au fost inaugurate...

Perspectivele dezvoltării energiei geotermale în Republica Moldova

În cadrul activităților proiectului GCIP Moldova, a fost organizat evenimentul „Investor Connect 2023”: Studiu...

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE