Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

A fost lansată cartea “Potențialul energetic eolian al Republicii Moldova”

SURSĂUTM
spot_imgspot_img

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a prezentat monografia intitulată “Potențialul Energetic Eolian al Republicii Moldova”, rezultatul proiectului de cercetare științifică desfășurat în perioada 2020-2023 sub denumirea “Studiul potențialului energetic eolian și solar al Republicii Moldova și elaborarea sistemelor de conversie pentru consumatori dispersați”.

Coordonată de Dulgheru Valeriu și Bostan Ion, echipa proiectului, formată din 26 de angajați ai UTM, a obținut rezultate remarcabile. Printre acestea se numără:

  • Sporirea implicării tinerilor în proiecte de cercetare și inovare.
  • Asigurarea securității și durabilității aprovizionării cu energie a consumatorilor.
  • Conceperea scenariilor de diversificare a surselor de energie prin interconectarea la sistemul energetic european.
  • Reducerea impactului asupra sistemului energetic și a consumatorilor la implementarea diferitor scenarii de diversificare a surselor de energie.
  • Identificarea soluțiilor tehnice inovative pentru funcționarea fiabilă a sistemului energetic, conversia și utilizarea energiei.
  • Creșterea cotei de surse de energie regenerabilă în bilanțul energetic al țării și eficienței utilizării acestora.
  • Diminuarea nivelului de poluare prin creșterea cotei de energie curată.

Grupul de lucru, condus de Sobor Ion, Chiciuc Andrei, Rachier Vasile și Mangos Octavian, și-a concentrat eforturile pe analiza sectorului energetic pe o perioadă de 10 ani, studiul potențialului energetic și caracteristicilor vântului pentru raioanele din regiunile Nord, Centru și Sud ale Republicii Moldova.

Monografie

Acțiunile necontrolate din ultimii ani, inclusiv pandemia din 2019 și conflictul dintre Rusia și Ucraina din 2022, au afectat dur sectorul energetic mondial și, în mod specific, cel național al Republicii Moldova. Această lucrare abordează problemele actuale și propune soluții, cu accent pe creșterea ponderii energiei regenerabile, în special solară și eoliană, în contextul unei dependențe reduse de importurile de gaze naturale și energie electrică.

Monografia oferă o abordare detaliată, inclusiv hărți ale potențialului eolian la nivel de raion, cu scopul de a furniza informații utile pentru luarea deciziilor în planificarea valorificării potențialului energetic la nivel național și raional.

Lucrarea cuprinde 6 capitole, abordând sursele de date, potențialul energetic pentru fiecare regiune de dezvoltare economică și metode teoretice pentru determinarea caracteristicilor vântului la diferite înălțimi. Un exemplu de utilizare a rezultatelor este prezentat în ultimul capitol, oferind o privire detaliată asupra evaluării potențialului energetic eolian pentru dezvoltarea unei centrale electrice eoliene.

Această carte reprezintă o continuare firească a precedentei publicații, “ATLASUL RESURSELOR ENERGETICE EOLIENE AL REPUBLICII MOLDOVA“, o altă realizare de marcă a UTM. Despre conținutul exact al cărții proaspete lansate astăzi nu avem încă prea multe detalii, însă vom reveni în curând cu o actualizare privind conținutul acesteia.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE