spot_imgspot_img

A fost lansată platforma “Banca de Alimente din Moldova”

spot_imgspot_img

Banca de Alimente din Moldova, cu sprijinul Uniunii Europene, a lansat platforma online Donezalimente.md. Platforma reprezintă un proiect digital inovativ care va eficientiza procesul logistic de recuperare a alimentelor de la agenții economici din lanțul agroalimentar și redistribuirea acestora către cantinele sociale și alte servicii sociale.

Platforma Donezalimente.md a fost dezvoltată în cadrul proiectului “Parteneriate pentru servicii de cantine sociale incluzive și durabile”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de I.P. “Keystone Moldova”, A.O. “Concordia. Proiecte Sociale”, și I.R.M.S. “Diaconia”. Proiectul își propune să contribuie la dezvoltarea serviciilor de cantină socială în țară și să îmbunătățească mecanismul de recuperare a alimentelor. În acest context, sprijinul acordat pentru dezvoltarea Băncii de Alimente se axează pe creșterea capacității de colectare a surplusului de produse din lanțul agroalimentar și pe redirecționarea acestora către serviciile sociale.

“Platforma DonezAlimente.md a fost creată pentru a pune în legătură pe cei care au nevoie cu cei care pot oferi sprijin. În acest fel, contribuim la o societate mai echitabilă și mai incluzivă. În același timp, contribuim activ la crearea unei culturi a solidarității pentru a reduce risipa alimentară. Uniunea Europeană susține activitatea Băncii de Alimente, deoarece promovează respectul pentru hrană, precum și valoarea celor care cultivă, pregătesc și distribuie alimente. Recuperarea alimentelor care sunt bune pentru consum reduce risipa alimentară. Un astfel de mecanism este implementat pe scară largă în Uniunea Europeană și a luat amploare recent în Republica Moldova. Salutăm acest lucru”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Banca de Alimente este responsabilă de gestionarea platformei Donezalimente.md, care va funcționa după următorul mecanism:

Agenții economici din lanțul agroalimentar se înregistrează pe platformă în calitate de donatori de produse alimentare, specificând cantitatea, tipul și locația stocurilor disponibile.
Serviciul social se înregistrează pe platformă în calitate de beneficiari ai Băncii de Alimente.
Echipa Băncii de Alimente facilitează legătura dintre donatorii de alimente și serviciile sociale.
Serviciul social va prelua direct stocul disponibil de la donator, fără a fi nevoie ca acesta să ajungă inițial la depozitul Băncii de Alimente.
Doar donatorii de alimente și organizațiile care oferă servicii sociale se vor putea înregistra ca utilizatori ai platformei, iar accesul la informațiile despre cantitățile de alimente disponibile va fi limitat la utilizatori și la echipa Băncii de Alimente.

Oleg Paraschiv, directorul executiv al Băncii de Alimente, a declarat “Datorită tehnologiei și a unui sistem care a fost deja testat în mai multe țări din Uniunea Europeană, platforma va monitoriza în permanență recuperarea și distribuirea produselor alimentare, astfel încât să putem păstra cât mai multe alimente în consum și să nu le transformăm în deșeuri.”

Ludmila Malcoci, director executiv al Keystone Moldova, a menționat: “Pentru serviciile sociale, platforma este un instrument menit să faciliteze accesul la produsele alimentare oferite gratuit în regiunea în care activează, astfel încât mai multe persoane aflate în dificultate să poată beneficia de o masă caldă.”

Pe parcursul ultimului an în care a primit sprijin din partea Uniunii Europene, Banca de Alimente din Moldova a recuperat aproximativ 90 de tone de alimente, care au fost distribuite către 39 de servicii sociale. În cadrul acestor servicii sociale, peste 5000 de persoane au beneficiat de produsele alimentare recuperate.

RECENTE

Piața globală a energiei regenerabile este în plină expansiune

Pentru a ajuta părțile interesate din sectorul fotovoltaic să înțeleagă adevărata situație a dezvoltării...

MIDR: Reglementări actualizate pentru proiectarea și montarea instalațiilor electrice în clădirile locative și sociale

În contextul dezvoltării continue a infrastructurii și tehnologiilor din Moldova, actualizarea normelor tehnice din...

Premierul Recean cere reducerea procedurilor birocratice pentru creșterea securității energetice

În cadrul ședinței Comitetului de Supraveghere al Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor...

Proiecte de 31 MW de energie verde vizate de simplificarea procesului de racordare la rețea

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis să simplifice procesul de obținere a avizelor...

SIMILARE

Ministerul Energiei definitivează proiectul pentru Sandbox

Într-o perioadă în care dependența energetică și tranziția verde sunt subiecte de maximă actualitate,...

BERD și BEI împrumută Moldova cu 287 milioane de euro pentru modernizarea sistemului termic din Chișinău

Pe 15 ianuarie 2025, Guvernul Republicii Moldova urmează să aprobe proiectul de hotărâre privind...

ACER lansează simulatorul pentru corelarea prețurilor în tranzacțiile forward de energie electrică

Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) a lansat recent simulatorul...