spot_imgspot_img

A fost semnat acordul de finanțare a proiectului liniei electrice Bălți- Suceava

spot_imgspot_img

Ministerul Energiei a asigurat finanțarea pentru construcția Liniei Electrice Aeriene Bălți-Suceava, după ce un Acord de împrumut în acest sens a fost semnat de ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov și Directoarea BERD în Moldova, Catarina Bjorlin Hansen.

RENERGY

Astfel, noua linie aeriană de 400 kV pentru transportul energiei electrice va fi construită între municipiul Bălți din Republica Moldova și municipiul Suceava din România. De asemenea, proiectul va include și reconstrucția centralei de 400 kV din Bălți.

RENERGY

Simultan, o parte a finanțării va fi destinată și pentru reabilitarea anumitor segmente ale rețelelor de transmisie electrică din Republica Moldova, prin înlocuirea elementelor de comutare și protecție, precum și a transformatoarelor din stațiile de energie.

RENERGY

Proiectul constă în construirea liniei propriu-zise, cu o lungime totală de 142 km, dintre care 49 km pe teritoriul Republicii Moldova, a unei celule de linie de 400 kV în stația de la Suceava și unei stații sistem de 400/330kV Bălţi, în Republica Moldova, lângă stația existentă Bălți. Finanțarea acordului va asigura, de asemenea, reabilitarea unor segmente ale rețelelor electrice din Republica Moldova, inclusiv înlocuirea elementelor de comutație și protecție.

Valoarea totală a proiectului este estimată la 77.000.000 de euro, iar acordul de împrumut semnat va acoperi 40% din suma totală. Alte 30,8 milioane de euro urmează a fi contractate de la Banca Europeană de Investiții. 15,4 milioane de euro urmează a fi acordate de Uniunea Europeană, sub formă de grant. 

Scopul acestui contract este de a stabili condițiile financiare pentru alocarea, valorificarea și rambursarea împrumutului, inclusiv prevederi privind moneda rambursărilor, data disponibilității mijloacelor financiare, răspunderea părților și condițiile pentru intrarea în vigoare și modificarea acordului. Acest acord reprezintă un pas important în direcția asigurării unui sistem energetic mai eficient și mai fiabil în Republica Moldova.

Realizarea acestui proiect investițional va contribui la integrarea rețelei din Republica Moldova în piața Uniunii Europene (UE) prin conexiuni cu rețeaua europeană ENTSO-E, creșterea eficienței sectorului energetic național, îmbunătățirea stabilității și fiabilității sistemului electroenergetic local și regional, precum și creșterea oportunităților pentru dezvoltarea de alte surse de energie, inclusiv din surse de energie regenerabilă. 

RECENTE

Государственный секретарь Министерства энергетики Каролина Новак на международном форуме по устойчивой энергетике

Государственный секретарь Министерства энергетики Каролина Новач на прошлой неделе приняла участие в 13-м Международном...

Sprijin pentru eficiența energetică în gospodăriile rurale din raionul Călărași prin programul FEERM

Proprietarii primelor case individuale din gospodăriile rurale din raionul Călărași au primit raportul de...

Simtel Solar выходит на рынок систем накопления энергии с новым направлением бизнеса

Simtel Solar, часть инженерно-технологической группы Simtel (BVB: SMTL), национальный лидер в области возобновляемой энергетики,...

Simtel Solar intră pe piața sistemelor de stocare a energiei printr-o nouă linie de business

Simtel Solar, parte a grupului de inginerie și tehnologie Simtel (BVB: SMTL), lider național...

SIMILARE

Carolina Novac despre importanța digitalizării în procesul de tranziție energetică

Secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a participat săptămâna trecută la cel...

Guvernul pregătește cadrul legal pentru gestionarea crizelor energetice

Guvernul urmează să adopte, în ședința din 11 decembrie, un Regulament și un Plan...

Ministerul Energiei analizează măsurile pentru prevenirea crizei energetice în sezonul rece

Ministerul Energiei a convocat o ședință cu Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și...