Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Acord de colaborare între Bulgaria și Republica Moldova pe segmentul de energie durabilă și climă

spot_img

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut luni o întrevedere cu vice-prim ministra și ministra Afacerilor Externe a Bulgariei, Maria Gabriel, fost comisar european. Întâlnirea a avut loc pe marginea reuniunii trilaterale Grecia, Bulgaria, România, la nivel de prim-miniștri, la care a fost invitat să participe și ministrul moldovean al energiei.

Victor Parlicov a mulțumit pentru susținerea Bulgariei în parcursul european al Republicii Moldova și a salutat intensificarea contactelor la nivel înalt și cooperarea bilaterală, în special în sectorul energetic. Totodată, părțile au notat necesitatea revigorării lucrărilor Comisiei mixte interguvernamentale moldo-bulgare, dar și a impulsionării contactelor la nivelul oamenilor de afaceri. În acest sens, s-a convenit organizarea în anul 2024 a unui forum de afaceri moldo-bulgar.

Totodată, părțile au căzut de acord asupra necesității implicării mai active a Bulgariei în procesul de dezvoltare a regiunii de sud a Republicii Moldova, inclusiv raionului Taraclia, astfel încât Bulgaria, ca țară membră a Uniunii Europene să devină un reper important pentru locuitorii regiunii.

Ca prim pas în acest sens, ministrul Victor Parlicov a convenit cu ministra Afacerilor Externe a Bulgariei, Maria Gabriel, asupra semnării unui acord de cooperare pentru dezvoltare între cele două țări.

Acordul va prioritiza cooperarea de dezvoltare în patru domenii, energie durabilă și climă; dezvoltarea infrastructurii și acces la servicii publice; cooperare în domeniul educației și culturii; cooperare în domeniul mass media.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE