Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Analizarea utilizării panourilor fotovoltaice (PV) la finalul vieții utile în contextul locuințelor și sustenabilității

spot_img

Instalatiile solare fotovoltaice (PV) cresc exponential la nivel mondial. China, SUA, Japonia, Germania și India contribuie cu aproximativ 70% din instalatiile PV la nivel global. Cu toate acestea, factorii precum evenimentele meteorologice extreme și expunerea la temperaturi ridicate, umiditate, radiatii UV și alti factori operaționali scad durata de viață a panourilor PV cu aproximativ o decadă. Panourile solare PV conțin elemente toxice, cum ar fi plumbul, cromul și cadmiul, care pot contamina solul și apa potabilă, punând în pericol serviciile ecosistemelor și sănătatea oamenilor.

În prezent, India are o populație estimată la 1,42 miliarde și se preconizează că va ajunge la 1,5 miliarde până în 2035. Problema lipsei de locuințe în India este semnificativă, cu 1,7 milioane de oameni fără adăpost. În 2050, suprafața construită a țării este estimată să crească de patru ori. Prin intermediul unui nou abordaj, se explorează posibilitatea de a transforma panourile PV la finalul vieții utile în materiale de construcție, reducând astfel costurile, consumul de energie și emisiile de carbon.

Această abordare ar putea reprezenta o soluție eficientă pentru gestionarea panourilor EoL-PV și ar putea stimula creșterea industriei de energie solară, conducând la mai multe investiții în cercetare și dezvoltare pentru îmbunătățirea eficienței și designului panourilor PV. Beneficiile ecologice aduse de acest abordaj pot contribui la combaterea schimbărilor climatice. Câteva studii au abordat problema gestionării deșeurilor PV în India, iar această abordare ar putea oferi o alternativă sustenabilă. Obiectivele acestei cercetări includ evaluarea potențialului de economisire a costurilor, energiei și emisiilor de carbon prin utilizarea EoL-PV ca material de construcție și estimarea numărului de panouri EoL-PV și de gospodării în cazul Indiei pentru a calcula fracțiunea minimă necesară pentru a utiliza panourile EoL-PV generate în țară.

CITEȘTE

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE