Sunday, July 21, 2024
27.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

ANRE a adoptat mai multe hotărâri

spot_imgspot_img

La data de 9 februarie 2024, în ședință ordinară, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a luat act de rezultatele efectuării studiului pieței energiei electrice în vederea funcționării normale și dezvoltării concurenței loiale pe piața energiei electrice. Concluziile studiului includ măsurile care urmează a fi realizate pentru asigurarea concurenţei loiale pe piaţa energiei electrice și crearea condițiilor pentru consumatorii finali, să poată alege și negocia cu furnizorul ales contractul de furnizare a energiei electrice. Astfel, Î.S. „Moldelectrica” și celelalte părți responsabile urmează să întreprindă acțiunile și obligațiile specificate în concluziile studiului, în scopul atingerii țintelor stabilite în domeniul dezvoltării piețelor organizate de energie electrică. Studiul a fost realizat cu asistența Secretariatului Comunității Energetice prin intermediul proiectului „EU4ENERGY”.

Totodată, au fost avizate Acordul de alocare coordonată a capacității interzonale la frontiera dintre Zonele de Ofertare ale N.E.K. „Ukrenergo” și Î.S. „Moldelectrica”, și Regulile de alocare intrazilnică a capacității interzonale la frontiera dintre Zonele de Ofertare ale Î.S. „Moldelectrica” și C.N.T.E.E. „Transelectrica” S.A.

De asemenea, Consiliul de Administrație a audiat Raportul privind rezultatele controlului activității licențiate desfășurate de către S.A. ,,Furnizarea Energiei Electrice Nord” în perioada anilor 2020-2022 și a dispus către întreprindere: să fie asigurată o evidență care ar permite de a obține prompt și veridic informații generalizate a situației economico-financiare, precum și informații pe genuri de activități; să fie respectată obligația de a prezenta Agenției informațiile necesare în activitatea de supraveghere a corectitudinii evidenței consumurilor și cheltuielilor efective, precum și a calculelor prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice consumatorilor finali; să fie asigurată îndeplinirea tuturor procedurilor de planificare, prezentare și modificare a Planului anual de investiții și de transparență procesului de achiziție a bunurilor și serviciilor în conformitate cu cadrul legal.

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE