Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

ANRE a adoptat mai multe hotărâri

spot_imgspot_img

La data de 9 februarie 2024, în ședință ordinară, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a luat act de rezultatele efectuării studiului pieței energiei electrice în vederea funcționării normale și dezvoltării concurenței loiale pe piața energiei electrice. Concluziile studiului includ măsurile care urmează a fi realizate pentru asigurarea concurenţei loiale pe piaţa energiei electrice și crearea condițiilor pentru consumatorii finali, să poată alege și negocia cu furnizorul ales contractul de furnizare a energiei electrice. Astfel, Î.S. „Moldelectrica” și celelalte părți responsabile urmează să întreprindă acțiunile și obligațiile specificate în concluziile studiului, în scopul atingerii țintelor stabilite în domeniul dezvoltării piețelor organizate de energie electrică. Studiul a fost realizat cu asistența Secretariatului Comunității Energetice prin intermediul proiectului „EU4ENERGY”.

Totodată, au fost avizate Acordul de alocare coordonată a capacității interzonale la frontiera dintre Zonele de Ofertare ale N.E.K. „Ukrenergo” și Î.S. „Moldelectrica”, și Regulile de alocare intrazilnică a capacității interzonale la frontiera dintre Zonele de Ofertare ale Î.S. „Moldelectrica” și C.N.T.E.E. „Transelectrica” S.A.

De asemenea, Consiliul de Administrație a audiat Raportul privind rezultatele controlului activității licențiate desfășurate de către S.A. ,,Furnizarea Energiei Electrice Nord” în perioada anilor 2020-2022 și a dispus către întreprindere: să fie asigurată o evidență care ar permite de a obține prompt și veridic informații generalizate a situației economico-financiare, precum și informații pe genuri de activități; să fie respectată obligația de a prezenta Agenției informațiile necesare în activitatea de supraveghere a corectitudinii evidenței consumurilor și cheltuielilor efective, precum și a calculelor prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice consumatorilor finali; să fie asigurată îndeplinirea tuturor procedurilor de planificare, prezentare și modificare a Planului anual de investiții și de transparență procesului de achiziție a bunurilor și serviciilor în conformitate cu cadrul legal.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE