Thursday, June 13, 2024
16.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

ANRE propune modificarea metodologiei pentru prețurile reglementate ale energiei electrice de la furnizorul central

SURSĂanre
spot_imgspot_img

Pe 7 Noiembrie, 2023 Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis o hotărâre cu privire la modificarea Metodologiei de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică. Această metodologie fusese aprobată anterior prin Hotărârea Consiliului de administrație al ANRE nr. 483/2017 din 13.12.2017.

În baza dispozițiilor legale prevăzute în art. 7 alin. (2) lit. a), art. 86 alin. (2) lit. g) și art. 87 alin. (3) din Legea nr. 107/2016 cu privire la energia electrică, cu modificările ulterioare, și sub conducerea Ministrului Veronica Mihailov-Moraru, Consiliul de Administrație al ANRE a adoptat următoarele măsuri:

  1. Modificarea Metodologiei de calculare: Metodologia de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică, aprobată anterior prin Hotărârea Consiliului de administrație al ANRE nr. 483/2017, înregistrată la Ministerul Justiției cu nr. 1284 din 29 decembrie 2017, a suferit modificări semnificative. Unul dintre principalele puncte de schimbare constă în formula de determinare a prețului reglementat de furnizare a energiei electrice de către furnizorul central, care este acum specificată în detaliu în hotărâre.Formula nouă pentru calculul prețului reglementat: ” , lei/kWh “De asemenea, la punctul 5, metodologia a fost completată cu un text care definește “R t – 1,” rezultatul financiar înregistrat în anul “t-1” de furnizorul central în procesul de decontare al dezechilibrelor aferente activității producătorilor de energie electrică din surse regenerabile, care fac parte din grupul de echilibrare pentru care este responsabil furnizorul central.
  2. Supraveghere extinsă: Controlul asupra executării acestei hotărâri a fost atribuit subdiviziunilor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, consolidând astfel supervizarea și punerea în aplicare a noilor reguli.
  3. Intrare în vigoare: Prezenta hotărâre a Consiliului de Administrație al ANRE va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Aceste modificări vor avea un impact semnificativ asupra sectorului energetic, iar consumatorii de electricitate sunt încurajați să fie la curent cu noile reglementări pentru a-și gestiona eficient costurile energetice.

RECENTE

Guvernul aprobă înființarea Comisiei Naționale pentru Schimbările Climatice: Decizii obligatorii și măsuri integrate în dezvoltarea socio-economică

Guvernul a dat undă verde astăzi proiectului de hotărâre care stabilește organizarea și funcționarea...

Moldelectrica angajează un expert în managementul proiectelor/piața de electricitate

Ministerul Energiei din Moldova, în colaborare cu Moldelectrica, anunță deschiderea unei poziții pentru un...

Anunț de angajare: Ministerul Energiei și Centrul Național pentru Energie Durabilă caută doi experți care vor fi finanțați de BERD

În răspuns la solicitarea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a...

Are loc prima sesiune de lucru pentru construcția liniei electrice aeriene 400 kV Strășeni-Gutinaș

Astăzi, a avut loc prima sesiune de lucru privind construcția liniei electrice aeriene (LEA)...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE