Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

ANRE propune modificarea metodologiei pentru prețurile reglementate ale energiei electrice de la furnizorul central

SURSĂanre
spot_img

Pe 7 Noiembrie, 2023 Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis o hotărâre cu privire la modificarea Metodologiei de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică. Această metodologie fusese aprobată anterior prin Hotărârea Consiliului de administrație al ANRE nr. 483/2017 din 13.12.2017.

În baza dispozițiilor legale prevăzute în art. 7 alin. (2) lit. a), art. 86 alin. (2) lit. g) și art. 87 alin. (3) din Legea nr. 107/2016 cu privire la energia electrică, cu modificările ulterioare, și sub conducerea Ministrului Veronica Mihailov-Moraru, Consiliul de Administrație al ANRE a adoptat următoarele măsuri:

  1. Modificarea Metodologiei de calculare: Metodologia de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică, aprobată anterior prin Hotărârea Consiliului de administrație al ANRE nr. 483/2017, înregistrată la Ministerul Justiției cu nr. 1284 din 29 decembrie 2017, a suferit modificări semnificative. Unul dintre principalele puncte de schimbare constă în formula de determinare a prețului reglementat de furnizare a energiei electrice de către furnizorul central, care este acum specificată în detaliu în hotărâre.Formula nouă pentru calculul prețului reglementat: ” , lei/kWh “De asemenea, la punctul 5, metodologia a fost completată cu un text care definește “R t – 1,” rezultatul financiar înregistrat în anul “t-1” de furnizorul central în procesul de decontare al dezechilibrelor aferente activității producătorilor de energie electrică din surse regenerabile, care fac parte din grupul de echilibrare pentru care este responsabil furnizorul central.
  2. Supraveghere extinsă: Controlul asupra executării acestei hotărâri a fost atribuit subdiviziunilor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, consolidând astfel supervizarea și punerea în aplicare a noilor reguli.
  3. Intrare în vigoare: Prezenta hotărâre a Consiliului de Administrație al ANRE va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Aceste modificări vor avea un impact semnificativ asupra sectorului energetic, iar consumatorii de electricitate sunt încurajați să fie la curent cu noile reglementări pentru a-și gestiona eficient costurile energetice.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE