Secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a participat săptămâna trecută la cel de-al 13-lea Forum Internațional al Energiei pentru Dezvoltare Durabilă, IFESD-13, un eveniment important în contextul tranziției energetice globale și al digitalizării sectorului energetic, organizat de Comisia Economică și Socială a Națiunilor Unite pentru Asia și Pacific (UN ESCAP) la Bangkok. Mai exact, secretara de stat a avut o contribuție directă în cadrul Workshop-ului de consolidare a capacităților privind digitalizarea în energie, la invitația Comisiei Economice pentru Europa a Națiunilor Unite (UNECE).
În calitate de vicepreședintă a Comitetului pentru Sustenabilitate al UNECE, Carolina Novac, a avut ocazia să discute despre importanța digitalizării în procesul de tranziție energetică, dar și despre măsurile concrete pe care diferite state le implementează pentru a facilita integrarea energiei regenerabile și a programelor de eficiență energetică.
„Dincolo de implementarea contoarelor inteligente bidirecționale și promovarea comunităților energetice, este necesar să asigurăm mecanisme de tip peer-to-peer, care permit consumatorilor și prosumatorilor să schimbe sau să partajeze excesul de energie regenerabilă printr-o platformă digitală”, a subliniat Carolina Novac în cadrul workshop-ului.
Secretara de stat a abordat și subiectul mobilității electrice, subliniind importanța mecanismelor vehicle-to-grid, care permit ca vehiculele electrice să nu fie doar consumatori de energie, ci și furnizori.
“Viitorul transportului ecologic nu ar trebui să se refere doar la electrificare, ci și la utilizarea inteligentă a resurselor și la sustenabilitate. Mecanismele de tip vehicle-to-grid ar fi o soluție promițătoare pentru integrarea transporturilor electrice în rețelele de energie,” a adăugat Carolina Novac.
Secretara de stat a Ministerului Energiei a vorbit și despre consolidarea funcționării Sistemelor Informaționale Naționale din țara noastră în domeniul eficienței energetice, dar și despre importanța utilizării acestora în mod transparent și fiabil pentru o mai bună implementare și monitorizare a programelor în curs de implementare precum EcoVoucher și Fondului pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial din Moldova.
De asemenea Carolina Novac a avut câteva întâlniri de lucru cu conducerea UNECE, dar și alți oficiali, printre care Juergen Keinhorst, șeful departamentului din Ministerul Federal al Mediului din Germania, pentru a discuta despre inițiativele internaționale de sustenabilitate și digitalizare în domeniul energetic.
Carolina Novac a adus mulțumiri Comisiei Economice pentru Europa a Națiunilor Unite pentru organizarea evenimentului la cel mai înalt nivel, care a oferit o oportunitate valoroasă pentru a discuta provocările și eforturile comune din regiune în ceea ce privește consolidarea tranziției energetice.
Workshop-ul de consolidare a capacităților privind digitalizarea în energie a pus în discuție impactul trecerii de la sistemele energetice centralizate la economii distribuite, în care consumatorii nu sunt doar utilizatori de energie, ci și prosumatori, iar energia poate fi partajată între consumatori, stocată sau returnată în rețea.
Participanții au discutat și despre integrarea energiei regenerabile într-un mod eficient și sustenabil, stocarea și utilizarea tehnologiilor moderne pentru a sprijini reziliența și accesibilitatea serviciilor energetice.