Tuesday, May 28, 2024
18.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

CAROLINA NOVAC: Moldova își propune să atingă 30% energie regenerabilă până în 2030:

spot_imgspot_img

Carolina Novac, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, a subliniat că Republica Moldova are ca obiectiv atingerea a 30% consum de energie regenerabilă în mixul de energie electrică până în 2030. Cu toate acestea, la momentul actual, procentul este de doar 6%, iar atingerea acestei ținte nu poate fi realizată rapid fără o serie de reforme și modificări de politici.

„Pentru a atinge această țintă, am inițiat elaborarea mai multor documente de politici – Strategia energetică până în 2050 și Planul Național Integrat pentru Energie și Climă – care urmează să fie lansate în curând. La nivel mai aplicat, suntem în proces de modificare a legii privind sursele de energie regenerabilă nr. 10/2016 (legea SER), care ne va permite să lansăm licitații pentru construcția de capacități mari de generare – 105 MW eoliene și 60 MW solare”, a declarat Novac într-o postare pe pagina oficială a Ministerului Energiei.

Unul dintre obiectivele mecanismului de sprijin pentru energie regenerabilă este asigurarea cu energie, iar nu obținerea de profit. În acest sens, guvernul a majorat capacitatea alocată instalațiilor fotovoltaice de la 20 MW la 120 MW, având în vedere cererea mare din partea consumatorilor.

Secretarul de stat a subliniat că mecanismul de sprijin va fi modificat și pentru persoanele fizice și juridice care doresc să-și instaleze panouri fotovoltaice acasă sau la birou. Scopul principal al acestui mecanism este să permită oamenilor să-și acopere propriul consum de energie verde, nu să obțină profit din livrarea de energie în rețea.

Totuși, în Moldova există o problemă legată de supradimensionarea instalațiilor fotovoltaice de către mulți proprietari de gospodării și agenți economici, ceea ce îngreunează posibilitatea altor persoane de a-și produce propria energie regenerabilă.

Carolina Novac a mai menționat că cererile pentru avize de racordare la mecanismul de sprijin “contorizare netă” au atins deja 68 MW capacitate instalată, iar încă 115 MW de avize de racordare au fost emise. Aceste cifre indică un interes crescut din partea populației și companiilor pentru adoptarea surselor regenerabile de energie.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE