În cadrul Conferinței ONU privind schimbările climatice (COP29) secretarul de stat al Ministerului Energiei, Carolina Novac, a participat la un panel de discuții ministeriale de nivel înalt cu genericul: „Rolul vital al tranziției verzi în promovarea acțiunilor eficiente pentru combaterea schimbărilor climatice”.

În cadrul intervenției sale, Carolina Novac a povestit despre impactul crizei energetice anilor precedenți asupra sectorului energetic din Moldova, care în același timp a accelerat transformarea acestuia și a deschis mai multe oportunități pentru dezvoltarea economică prin consolidarea producerii de energie din surse regenerabile.
În context, secretara de stat a subliniat importanța lansării în Republica Moldova primelor licitații pentru construcția parcurilor mari eoliene și fotovoltaice, iar acordarea statutului de „producător eligibil mare” este un pas esențial pentru stimularea producției de energie verde, a punctat Carolina Novac în discursul său.
„Republica Moldova este ferm angajată în procesul de tranziție energetică și va continua să promoveze politici și măsuri care să susțină dezvoltarea surselor regenerabile de energie, pentru a asigura un viitor sustenabil pentru toți cetățenii noștri. În același timp, recomand țărilor participante la acest panel să elaboreze măsuri clare pentru reducerea riscurilor investitorilor în sursele regenerabile de energie, subliniind că un cadru stabil și predictibil este esențial pentru atragerea de investiții în acest sector”, a declarat Carolina Novac.

De asemenea, Carolina Novac a menționat dezvoltarea comunităților de energie regenerabilă ca un instrument cheie în asigurarea unei generări distribuite de energie, însă, în acest context principala barieră întâmpinată în procesul de tranziție verde ar putea fi lipsa capacităților de echilibrare a rețelelor de energie. Totodată Carolina Novac a mulțumit partenerilor externi, în special proiectul USAID „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” (MESA) pentru suportul financiar pentru dezvoltarea infrastructurii necesare pentru stocarea energiei electrice și consolidarea capacităților de echilibrare.
Carolina Novac a menționat și despre un important proiect legislativ care prevede impunerea obligației de serviciu public operatorilor sistemului de transport și distribuție pentru a acorda acces prioritar la rețeaua de energie electrică producătorilor eligibili mari.
Tot astăzi Republica Moldova s-a alăturat Alianței Globale pentru Economie Verde (GAGE), care include 89 de state membre, ceea ce va contribui la atragerea investițiilor în sectorul energiei verzi.
În cadrul Conferinței COP29 secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a purtat discuții cu Șeful Unității de Guvernanță și Parteneriate, Shishir Seth și Șeful Unității de Operațiuni, Joshua Wycliffe, din cadrul Alianței Internaționale pentru Energie Solară (ISA), focusată pe promovarea energiei solare.
Părțile au vorbit despre pregătirile pentru semnarea acordului de aderare a Republicii Moldova și International Solar Alliance (ISA) care va avea loc în contextul deschiderii Ambasadei Republicii Moldova în New Delhi, India. Acordul este preconizat să fie semnat în decembrie 2024, iar Republica Moldova astfel va deveni al 121-lea membru al ISA, consolidând astfel angajamentul țării în promovarea energiei solare și a tranziției verzi la nivel global.