Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

CATALOG: Adaptarea climatică urbană în țările nordice

spot_img

În timp ce orașe din întreaga lume se luptă cu nevoia urgentă de a găsi soluții pentru schimbările climatice și de a crea medii urbane sustenabile, a fost editat un catalog, care prezintă 12 exemple uimitoare de transformări urbane ale unor orașe nordice și baltice. EIT Urban Mobility, o inițiativă a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al UE, a creat acest catalog inspirațional de soluții inovatoare, pentru a oferi orașelor din întreaga Europă  idei prețioase despre modalitățile de revoluționare a utilizării spațiului public, în același timp cu reducerea emisiilor, îmbunătățirea calității aerului și implicarea cetățenilor.

Având titlul Adaptarea climatică urbană în țările nordice” (UCAN), această publicație detaliază eforturile de pionierat și soluțiile cele mai importante implementate de orașe din regiunea nordică și baltică, pentru transformarea spațiilor publice urbane în zone mai verzi, mai sustenabile și mai locuibile. Adresându-se autorităților orășenești și urbaniștilor, studiile de caz prezentate în catalog, care includ Copenhaga, zona metropolitană Stockholm, Helsinki, Aarhus, Helsingborg, Riga, Vilnius și Tartu, detaliază diferite măsuri pe care le pot lua orașele pentru a-și spori reziliența la schimbările climatice, de la plantarea copacilor și înverzirea străzilor până la construirea de lacuri de acumulare și îmbunătățirea gestionării apelor pluviale, în același timp îmbunătățind calitatea vieții pentru locuitorii lor.

De la reproiectarea vizionară din Copenhaga a unei importante piețe și străzi a cartierului Østerbro, care combină într-un mod ingenios gestionarea apelor pluviale, pietonalizarea și infrastructura verde, până la soluțiile municipalității Nacka, care abordează eficient și sustenabil provocările ridicate de urbanizarea rapidă, în același timp îmbunătățind spațiile publice, acest catalog exemplifică puterea gândirii pe termen lung și abordările holistice.

Mai mult, catalogul evidențiază potențialul de transformare al unor intervenții aparent de mică amploare. Exemplele din Helsinki, Riga și Vilnius demonstrează impactul  reutilizării spațiilor de parcare, insuflând o viață nouă în zonele urbane, prin reducerea traficului de mașini și promovarea mobilității active. Este important de reținut ca succesul acestor masuri este întregit de o rețea de transport public modern si eficient, alături de o infrastructură care permite utilizarea bicicletei in condiții de siguranță. Asemenea intervenții agile au demonstrat că pot fi catalizatori ai unor transformări de mai mare amploare, inițiind un val de schimbări pozitive. Citiți aici studiile de caz.

Catalogul mai conține și 11 recomandări de politici privind modalitățile în care autoritățile orășenești pot transforma spațiul public astfel încât să permită adaptarea climatică și mobilitatea fără combustibili fosili, asigurând în același timp implicarea și sprijinul cetățenilor, în special a celor mai tineri. Urmând aceste recomandări, orașele pot progresa către o mobilitate urbană sustenabilă și adaptare climatică, promovând în același timp implicarea cetățenilor și beneficiind de îndrumarea oferită de inițiativele europene.

Anders Bengtsson, Președinte al Innovation Hub North: „Trebuie să vedem un sentiment mai puternic de urgență din partea politicienilor și urbaniștilor. Fie dintr-o perspectivă de mediu, sănătate publică sau incluziune socială, orașele Europei trebuie să se schimbe și să devină mult mai sustenabile, în principal prin creșterea rezilienței la clima noastră aflată într-o schimbare rapidă. Orașele reprezintă centrul activității noastre la EIT Urban Mobility, iar studiile de caz și recomandările de politici din acest catalog le pot oferi îndrumare în această tranziție extrem de importantă.”

Anna Maria Gran, Consilier Superior, Coordonator al Grupului de lucru nordic pentru climă și aer (NKL), Consiliul nordic de miniștri: „Viziunea Consiliului nordic de miniștri este să facă din regiunea nordică cea mai sustenabilă și integrată regiune din lume până în 2030, ceea ce include sprijinirea de soluții pentru adaptare și neutralitate climatică, precum și oferirea unei platforme de participare societății civile, și în special copiilor și tinerilor. Proiectul Adaptarea climatică urbană în țările nordice (UCAN) al EIT Urban Mobility contribuie cu succes la acest deziderat, iar noi sperăm că acest catalog poate inspira și ajuta alte orașe din țările nordice și din întreaga Europă în tranziția lor verde.”

Recunoscând importanța vitală a implicării cetățenilor, catalogul evidențiază includerea unor perspective diverse, cu o atenție specială acordată tinerilor. Noua inițiativă a EIT Urban Mobility privind implicarea tinerilor, „Transformă-ți strada!”, aduce cu succes provocările din viața reală în sala de clasă, inspirând o generație nouă de inovatori urbani. Prin implicarea copiiilor și tinerilor adulți în procesul de luare a deciziilor, orașele pot crea spații publice mai sustenabile și incluzive, care satisfac nevoile tuturor membrilor din societate.

CONTEXT

Acest proiect a fost cofinanțat de către Grupul de lucru nordic pentru climă și aer (NKL) sub auspiciile Consiliului nordic de miniștri. Viziunea nordică este de a deveni cea mai sustenabilă și integrată regiune din lume până în 2030. Cooperarea cu Consiliul nordic de miniștri trebuie să sprijine acest deziderat. Acest proiect sprijină viziunea unei tranziții verzi și soluțiile nordice în domenii precum neutralitatea climatică și adaptarea climatică. Citiți aici catalogul: https://pub.norden.org/nord2023-015/

Despre EIT Urban Mobility

EIT Urban Mobility, o inițiativă a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene, are ca obiectiv accelerarea soluțiilor și tranziția către un sistem de transport centrat pe utilizator, integrat și cu adevărat multimodal. EIT Urban Mobility, principala comunitate europeană de inovare în domeniul mobilității urbane, lucrează să împiedice fragmentarea, facilitând colaborarea între orașe, industrii, mediul academic, cercetare și inovare, pentru a rezolva cele mai urgente provocări de mobilitate ale orașelor. Folosind orașele ca laboratoare vii, partenerii săi din industrie, cercetare și mediul universitar vor demonstra modul în care tehnologiile noi pot acționa pentru rezolvarea unor probleme reale în orașe reale, transportând persoanele, bunurile și deșeurile în moduri mai inteligente.

Pentru informații suplimentare, vizitați www.eiturbanmobility.eu.

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE