Wednesday, April 17, 2024
20 C
Chișinău
spot_img

Comisia situațiilor excepționale aprobă mecanismul de decontare a dezechilibrelor pentru energie regenerabilă

spot_imgspot_img

Comisia Situațiilor Excepționale a aprobat un mecanism de decontare a dezechilibrelor de energie electrică acumulate începând cu 1 iunie 2022 pentru participanții la piața energiei regenerabile.

Noile reguli ale pieței au intrat în vigoare la 1 iunie 2022, dar regimul fiscal aferent nu a fost adaptat până în august 2023. Decizia CSE permite acum aplicarea acestui regim fiscal și pentru perioada iunie 2022 – august 2023, armonizându-le cu normele europene.

Dezechilibrele pe piața energetică reprezintă diferența dintre energia livrată efectiv și cea prognozată de producători.

Conform deciziei CSE, facturile fiscale pentru dezechilibre negative vor fi emise de către operatorul sistemului de transport către partea responsabilă de echilibrare, care va achita factura, iar pentru dezechilibre pozitive, factura se emite de către partea responsabilă de echilibrare către operatorul sistemului de transport, cu aplicarea TVA corespunzătoare.

Notele de decontare vor fi livrate până la 30 noiembrie 2023 pentru fiecare lună din perioada iunie 2022 – august 2023. După această perioadă, se vor aplica prevederile Codului Fiscal. Această decizie rezolvă o problemă pentru producătorii de energie regenerabilă, CET-uri și alți participanți la piață, care nu au putut factura energia de echilibrare până acum.

RECENTE

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic...

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost adoptat de Parlament în lectura a doua

Noua lege va stabili cadrul normativ în domeniul acțiunilor climatice orientate spre atingerea obiectivului...

Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor trei mări

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, capitala Lituaniei, la...

Transelectrica a scos la licitație construcția liniei de 400 kV Suceava-Bălți, de interconexiune cu Republica Moldova

Transelectrica a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a liniei de 400...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE