Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Comisia situațiilor excepționale aprobă mecanismul de decontare a dezechilibrelor pentru energie regenerabilă

spot_img

Comisia Situațiilor Excepționale a aprobat un mecanism de decontare a dezechilibrelor de energie electrică acumulate începând cu 1 iunie 2022 pentru participanții la piața energiei regenerabile.

Noile reguli ale pieței au intrat în vigoare la 1 iunie 2022, dar regimul fiscal aferent nu a fost adaptat până în august 2023. Decizia CSE permite acum aplicarea acestui regim fiscal și pentru perioada iunie 2022 – august 2023, armonizându-le cu normele europene.

Dezechilibrele pe piața energetică reprezintă diferența dintre energia livrată efectiv și cea prognozată de producători.

Conform deciziei CSE, facturile fiscale pentru dezechilibre negative vor fi emise de către operatorul sistemului de transport către partea responsabilă de echilibrare, care va achita factura, iar pentru dezechilibre pozitive, factura se emite de către partea responsabilă de echilibrare către operatorul sistemului de transport, cu aplicarea TVA corespunzătoare.

Notele de decontare vor fi livrate până la 30 noiembrie 2023 pentru fiecare lună din perioada iunie 2022 – august 2023. După această perioadă, se vor aplica prevederile Codului Fiscal. Această decizie rezolvă o problemă pentru producătorii de energie regenerabilă, CET-uri și alți participanți la piață, care nu au putut factura energia de echilibrare până acum.

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE