Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

Consiliul UE majorează cota de energie verde la 42.5% din consumul totalal de energie al UE până în 2030

spot_img

Consiliul UE a adoptat astăzi o nouă Directivă privind energia din surse regenerabile, cu scopul de a mări cota de energie provenită din surse regenerabile la 42,5% din consumul total de energie al UE până în 2030, cu o indicativă suplimentară de 2,5% pentru a ajunge la 45%. Fiecare stat membru va contribui la acest obiectiv comun.

Această directivă face parte din pachetul “Fit for 55”, care are ca obiectiv reducerea emisiilor UE cu cel puțin 55% până în 2030. Ministrul spaniol interimar pentru tranziție ecologică, Teresa Ribera, a numit această adoptare o realizare semnificativă în cadrul eforturilor UE de a atinge obiectivele climatice într-un mod echitabil, eficient și competitiv.

În ceea ce privește transportul, statele membre pot alege între un obiectiv de reducere a intensității emisiilor de carbon cu 14,5% prin utilizarea de surse regenerabile până în 2030 sau să asigure că cel puțin 29% din energia utilizată în transporturi provine din surse regenerabile până în 2030. De asemenea, s-a stabilit un obiectiv combinat obligatoriu de 5,5% pentru biocombustibili avansați și combustibili regenerabili de origine nebiologică în sectorul transporturilor.

În ceea ce privește industria, directiva impune o creștere anuală de 1,6% a utilizării de energie regenerabilă, cu 42% din hidrogenul utilizat în industrie provenind din combustibili regenerabili de origine nebiologică până în 2030 și 60% până în 2035.

Pentru clădiri, încălzire și răcire, se impune un obiectiv indicativ de cel puțin 49% din energia utilizată să provină din surse regenerabile în clădiri în 2030. Obiectivele pentru încălzire și răcire vor crește treptat, cu creșteri anuale obligatorii.

Directiva consolidează, de asemenea, criteriile de durabilitate pentru utilizarea biomasei în scopuri energetice și prevede autorizații mai rapide pentru proiecte de energie regenerabilă, pentru a accelera tranziția către energiile regenerabile.

Directiva a fost adoptată oficial și va intra în vigoare în curând, oferind statelor membre 18 luni pentru a o transpune în legislația națională. Această măsură face parte din eforturile UE pentru a atinge obiectivele climatice și energetice ambițioase.

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE