spot_imgspot_img

Consiliul UE majorează cota de energie verde la 42.5% din consumul totalal de energie al UE până în 2030

spot_imgspot_img

Consiliul UE a adoptat astăzi o nouă Directivă privind energia din surse regenerabile, cu scopul de a mări cota de energie provenită din surse regenerabile la 42,5% din consumul total de energie al UE până în 2030, cu o indicativă suplimentară de 2,5% pentru a ajunge la 45%. Fiecare stat membru va contribui la acest obiectiv comun.

Această directivă face parte din pachetul “Fit for 55”, care are ca obiectiv reducerea emisiilor UE cu cel puțin 55% până în 2030. Ministrul spaniol interimar pentru tranziție ecologică, Teresa Ribera, a numit această adoptare o realizare semnificativă în cadrul eforturilor UE de a atinge obiectivele climatice într-un mod echitabil, eficient și competitiv.

În ceea ce privește transportul, statele membre pot alege între un obiectiv de reducere a intensității emisiilor de carbon cu 14,5% prin utilizarea de surse regenerabile până în 2030 sau să asigure că cel puțin 29% din energia utilizată în transporturi provine din surse regenerabile până în 2030. De asemenea, s-a stabilit un obiectiv combinat obligatoriu de 5,5% pentru biocombustibili avansați și combustibili regenerabili de origine nebiologică în sectorul transporturilor.

În ceea ce privește industria, directiva impune o creștere anuală de 1,6% a utilizării de energie regenerabilă, cu 42% din hidrogenul utilizat în industrie provenind din combustibili regenerabili de origine nebiologică până în 2030 și 60% până în 2035.

Pentru clădiri, încălzire și răcire, se impune un obiectiv indicativ de cel puțin 49% din energia utilizată să provină din surse regenerabile în clădiri în 2030. Obiectivele pentru încălzire și răcire vor crește treptat, cu creșteri anuale obligatorii.

Directiva consolidează, de asemenea, criteriile de durabilitate pentru utilizarea biomasei în scopuri energetice și prevede autorizații mai rapide pentru proiecte de energie regenerabilă, pentru a accelera tranziția către energiile regenerabile.

Directiva a fost adoptată oficial și va intra în vigoare în curând, oferind statelor membre 18 luni pentru a o transpune în legislația națională. Această măsură face parte din eforturile UE pentru a atinge obiectivele climatice și energetice ambițioase.

RECENTE

Simtel Team își extinde prezența la nivel internațional prin deschiderea unei filiale în Germania

Simtel (BVB: SMTL), grup de inginerie și tehnologie listat pe Piața Principală a Bursei...

ANRE avizează regulile pentru piețele de energie PZU și PPZ

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a avizat procedurile necesare pentru implementarea Pieței...

Ministerul Ucrainean al Energiei dezminte informațiile false despre extinderea capacităților nucleare

Ministerul Energiei din Ucraina a emis o dezmințire în urma afirmațiilor făcute de deputatul...

Premier Energy Distribution angajează expert ESG

Premier Energy Distribution, lider în furnizarea serviciilor de energie electrică în Republica Moldova, își...

SIMILARE

Comisia Europeană cere Transnistriei să accepte ofertele Chișinăului pentru energie și ajutor umanitar

Disputa privind aprovizionarea cu gaze naturale dintre guvernul Republicii Moldova și regiunea separatistă Transnistria...

SCRISOARE DESCHISĂ A PRIM-MINISTRULUI REPUBLICII SLOVACE, ROBERT FICO, CĂTRE REPREZENTANȚII UE

Stimate Domnule Președinte al Consiliului European, Stimată Doamnă Președinte al Comisiei Europene, După cum este bine...