Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

Creșterea Cotațiilor Internaționale Impactează Prețurile Carburanților

SURSĂANRE
spot_img

În urma monitorizării constante a piețelor internaționale pentru produsele petroliere, Agenția Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE) semnalează o nouă creștere a prețurilor la carburanți. Această tendință este motivată de mai multe factori-cheie, inclusiv o cerere în creștere în regiune, stocuri globale reduse în comparație cu media anilor precedenți și capacitatea limitată a rafinăriilor de a satisface cererea în continuă expansiune.

Un moment semnificativ în acest context este depășirea pragului de 1000 de dolari/tonă pentru cotația Platts la benzină, pentru prima dată în anul 2023. Cotația la motorină se apropie și ea de acest nivel psihologic, cu o majorare de peste 100 de dolari/tonă în ultimele două săptămâni.

Potrivit informațiilor Reuters, prețul petrolului tip Brent a atins un nou record pentru anul 2023, depășind marca de 92 de dolari/baril. Acestă creștere semnificativă este rezultatul continuării politicii de reducere voluntară a producției de către Arabia Saudită și Federația Rusă, în valoare de 1,3 milioane de barili/zi, până la sfârșitul anului. De asemenea, factorul perturbator îl reprezintă închiderea temporară a patru terminale de export de petrol în Libia, din cauza unei furtuni devastatoare în estul țării.

În același timp, conform datelor Administrației pentru Informații Energetice din SUA, se anticipază că stocurile globale de petrol vor scădea cu aproximativ jumătate de milion de barili/zi în a doua jumătate a anului 2023, ceea ce va amplifica presiunile asupra prețurilor petrolului pe burse.

În acest context, pentru data de 14 septembrie 2023, prețurile maxime de vânzare cu amănuntul pentru principalele produse petroliere standard sunt stabilite la următoarele niveluri:

  • 26,45 lei/litru pentru benzina COR 95 (o creștere de 10 bani);
  • 23,88 lei/litru pentru motorina standard (o creștere de 13 bani).

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE