Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

DAVITEX NEO revitalizează hainele uzate pentru o cauză nobilă

spot_imgspot_img

O ”viață” nouă pentru hainele vechi! Victoria Dănilă și-a propus să implementeze un proces unic de transformare a deșeurilor textile în fibre, utilizându-le ulterior în crearea unor produse vestimentare sub marca DAVITEX NEO.

Autoarea proiectului s-a aventurat să participe cu această idee la Competiția ”Moldova Eco Energetică 2023” și a câștigat premiul de 10.000 de dolari la categoria ”Water Efficiency” sau consumul eficient de apă.

”Idea a apărut din discuțiile pe care le-am avut cu mămici, care spuneau că au multe haine pe care ar fi dispuse sa le ofere în dar sau să le dea la reutilizare pentru a face altele noi. Se știe că îmbrăcămintea pentru copii creează deșeuri semnificative. Majoritatea hainelor pentru copii sunt purtate doar 2-3 luni, iar părinții folosesc circa 280 de piese vestimentare pentru bebeluși în primii doi ani de viață”, a povestit Victoria Dănilă.

Totodată, procesul de fabricare a articolelor vestimentare necesită o cantitate considerabilă de apă. De exemplu, pentru vopsirea unei tone de țesături sunt utilizate până la 200 de tone de apă.

”Ideea proiectului este despre economisea volumului de apă prin utilizarea unui sistem inteligent de monitorizare a cantității de apă. Fiecare client ar putea economisi în medie 242 de litri de apă, 260 de grame de bumbac și 6 kilograme de emisii de CO2 pe lună”, a adăugat ea.

Astfel, Victoria Dănilă și-a propus să creeze o platformă online, care să conecteze clienții cu producătorii de îmbrăcăminte și atelierele de reparații. Prin intermediul acestei platforme, se vor oferi servicii de închiriere, schimb și produse noi obținute din deșeuri textile. 

”Cea de-a doua componentă a ideii mele de business reprezintă sistemul P2P  format din 8 etape prin care hainele vechi sunt transformate în altele noi”, a explicat ea.

Procesul tehnologic implică etape precum sortarea hainelor uzate, mărunțirea și filtrarea acestora pentru a elimina impuritățile, obținând în final fibrele necesare producerii de articole vestimentare durabile. Aceste haine vor fi dedicate copiilor născuți prematur, persoanelor cu nevoi speciale sau pacienților grav bolnavi.

”DAVITEX NEO creează un lanț valoric orientat către sănătatea umană și protejarea mediului”, a punctat autoarea proiectului.

Proiectul DAVITEX NEO, inițiat de Victoria Dănilă, reprezintă o inovație semnificativă în industria modei sustenabile. Prin transformarea deșeurilor textile în fibre reciclate, acest proiect nu doar combate problema poluării în industria textilă, dar promovează și utilizarea responsabilă a resurselor naturale.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE