Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

ENERGOFAG – Soluție pentru acoperișuri ce oferă electricitate, căldură, lumină și consum redus de apă

SURSĂgcip
spot_imgspot_img

Alexandru Calarașan vine să revoluționeze piața acoperișurilor cu o idee ambițioasă. Antreprenorul a proiectat o tehnologie unică pentru modulele solare instalate pe acoperiș, întitulată Energofag. Proiectul său abordează numeroase probleme de mediu și oferă diverse forme de energie: electricitate, căldură, lumină și metode complexe de economisire a apei.

Într-un interviu recent, fondatorul Energofag a povestit originea ideii sale, beneficiile economice, impactul asupra mediului și drumul său către premiul de 10.000 de dolari din cadrul Competiției ”Moldova Eco Energetică 2023”.

”Ideea de a lansa această afacere a venit în urma necesității de a soluționa problema edificării unui acoperiș. Analizând ideea de a instala panouri fotovoltaice și lumină integrată, am început să elaborez o soluție tehnologică și pe final am obținut produsul dat”, a zis Alexandru Calarașan.

Proiectul propune un acoperiș inovator care unifică mai multe surse de energie.

„Energofag” oferă lumină naturală datorită acoperișului de sticlă, panourile fotovoltaice asigură electricitate verde, iar colectoarele solare produc energie termică. În plus, datorită formei triunghiulare și canalelor de drenaj, acest sistem modular autoportant colectează apa din precipitații și o filtrează pentru reutilizare în diverse scopuri.  

Alexandru Calarașan susține că beneficiile economice ale invenției sale sunt semnificative: ”Pe o suprafață de acoperiș finit avem integrate mai multe tipuri de tehnologii care colectează energie și sine-costul fiecăruia în parte este cu mult mai mic, în comparație cu utilizarea unui acoperiș tradițional cu montarea ulterioară a tehnologiilor”, a explicat antreprenorul.

Această soluție tehnologică complexă a fost deja recunoscută la nivel internațional, fiind patentată în Germania.

Acum ”Energofag” se pregătește de procesul de producție, iar premiul de 10.000 de dolari va fi investit în componente și materie primă pentru primul lot de sisteme modulare Energofag, care va fi prezentat la expoziții și testări tehnologice. Aceasta va servi ca o demonstrație practică a eficienței produsului.

”Participarea la competiția GCIP a fost foarte utilă deoarece a reprezentat un exercițiu în promovarea produsului nostru și am avut parte de consultanță, care ne-a permis să elucidăm multe aspecte legate de evoluția ulterioară a produsului. Firește că am avut speranță, am luptat și în final am câștigat premiul mare”, a conchis antreprenorul.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE