Wednesday, April 17, 2024
20 C
Chișinău
spot_img

Estonia, Letonia și Lituania au convenit să-și sincronizeze rețelele lor de electricitate cu rețeaua europeană până la începutul anului 2025

spot_imgspot_img

Comisia Europeană salută cu căldură acordul încheiat astăzi de Estonia, Letonia și Lituania pentru accelerarea integrării rețelelor lor de electricitate cu rețeaua Europei Continentale (CEN) și pentru deconectarea de la sistemele Rusiei și Belarusului. Prin declarația comună semnată astăzi de cei trei prim-miniștri, termenul pentru sincronizare este avansat de la sfârșitul anului 2025, așa cum a fost stabilit inițial prin declarații politice în 2018 și 2019, la februarie 2025. Declarația politică de astăzi urmează unui acord între operatorii respectivi ai sistemelor de transport (TSO) din această săptămână, privind pașii pentru realizarea sincronizării complete în februarie 2025.

Recomenzile rețelelor relevante sunt un Proiect de Interes Comun (PCI) pe lista a cincea a PCIs a Uniunii, conform Regulamentului TEN-E, și au primit un sprijin financiar record de peste 1,2 miliarde de euro din partea Facilității de Conectare pentru Energie a Europei. Integrarea completă a statelor baltice în piața internă a energiei va facilita, de asemenea, utilizarea energiei regenerabile, sprijinindu-le să atingă obiectivele Acordului Verde European.

Comisarul European pentru Energie, Kadri Simson, a declarat:

“Aș dori să felicit astăzi pe cei trei lideri baltici pentru acest acord istoric, care ne va permite să finalizăm integrarea completă a celor trei state baltice în rețeaua electrică a UE cu aproape un an mai devreme decât s-a intenționat inițial. Acesta a fost un proiect prioritar de infrastructură energetică al UE pentru mulți ani, beneficiind de finanțare substanțială din partea UE, și va continua să primească sprijin până când va fi finalizat. Acordul de astăzi este un simbol al solidarității europene în acțiune. Proiectul nu va asigura doar securitatea energetică în regiune și va completa integrarea UE a celor trei state baltice, ci va sprijini, de asemenea, implementarea Acordului Verde, asigurând o energie sigură, accesibilă și durabilă pentru regiunea Mării Baltice de Est și pentru întreaga Uniune.”

În timp ce în trecut regiunea statelor baltice a fost o “insulă energetică”, izolată de alte state membre, acum este conectată cu partenerii europeni prin linii de electricitate cu Polonia (LitPol Link), Suedia (NordBalt) și Finlanda (Estlink 1 și Estlink 2). Integrarea lor a fost o prioritate a Grupului de Înalt Nivel al Planului de Interconectare a Pieței Energiei Baltice (“BEMIP”), care datează din iunie 2009, când a fost semnat primul Memorandum de Înțelegere. Aceste proiecte au fost posibile și construite cu sprijinul UE. Din motive istorice, totuși, rețeaua electrică a statelor baltice este încă operată în mod sincron cu sistemele rusești și belaruse. Adunarea statelor baltice la rețeaua europeană continentală a fost convenită între Comisia Europeană, Polonia și cele trei state baltice încă din 2018 și a fost consolidată în 2019. Termenul inițial pentru finalizarea proiectului fusese stabilit până la sfârșitul anului 2025. Acest termen este acum avansat la februarie 2025.

Desincronizarea rețelei de electricitate a statelor baltice de aceste sisteme și sincronizarea cu rețeaua europeană continentală (CEN) este o prioritate politică esențială pentru realizarea Uniunii Energiei. Proiectele de consolidare a rețelelor respective sunt incluse în a cincea listă a Proiectelor de Interes Comun ale UE (PCIs). PCIs au ca scop ajutarea UE să-și atingă obiectivele sale în domeniul politicii energetice și climatice: energie accesibilă, sigură și durabilă pentru toți cetățenii. Proiectele de pe lista PCI sunt, de asemenea, eligibile pentru a primi finanțare din partea Facilității de Conectare a Europei pentru Energie.

RECENTE

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic...

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost adoptat de Parlament în lectura a doua

Noua lege va stabili cadrul normativ în domeniul acțiunilor climatice orientate spre atingerea obiectivului...

Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor trei mări

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, capitala Lituaniei, la...

Transelectrica a scos la licitație construcția liniei de 400 kV Suceava-Bălți, de interconexiune cu Republica Moldova

Transelectrica a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a liniei de 400...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE