Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

Finanțare europeană pentru proiecte regenerabile transfrontaliere. Apelul este deschis până la 9 ianuarie 2024

spot_img

Studiile pentru identificarea proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei regenerabile pot fi finanțate din bani europeni.

În cadrul Connecting Europe Facilty, pentru perioada 2021-2027, a fost introdusă o nouă categorie de proiecte denumită proiecte transfrontaliere în domeniul energiei regenerabile. Această nouă secțiune este complementară cu celelalte surse de finanțare UE pentru energia regenerabilă, concentrându-se pe cooperarea transfrontalieră, în vederea optimizării eforturilor naționale pentru implementarea energiei regenerabile.

Apelul “CEF 2 Energy – Cross border renewable energy preparatory studies” este deschis în perioada 21 septembrie 2023 – 9 ianuarie 2024, se mai arată în anunț

Practic la acest apel se pot califica studiile pentru identificarea proiectelor transfrontaliere din domeniul energiei regenerabile (CB RES).

Un proiect transfrontalier de energie regenerabilă (CB RES) trebuie să aibă trei caracteristici fundamentale, după cum se arată în anunț:

-să aibă la bază un mecanism de cooperare, în conformitate cu prevederile Directivei RED II

-să producă beneficii socio-economice nete mai mari decât un proiect dezvoltat la nivel national

-să includă, ca și componentă principală, o instalație de generare a energiei regenerabile.

Aplicațiile legate de studii pregătitoare trebuie să respecte Regulamentul CEF și condițiile specifice stabilite în prezenta cerere. Sunt eligibile propunerile care contribuie la dezvoltarea viitorului proiect CB RES de generare în oricare dintre tehnologiile SRE, astfel cum sunt definite la articolul 2 din Directiva privind energia regenerabilă (UE)”.

“Proiectele care contribuie la obiectivele și inițiativele REPowerEU, anunțate ca parte a planului REPowerEU din mai 2022, sunt considerate a fi deosebit de relevante pentru apel. Acest lucru este valabil pentru proiectele care sunt în conformitate cu strategia solară a UE și cu Inițiativa europeană pentru acoperișuri solare și ar contribui la obiectivul REPowerEU de peste 320 GW de solar fotovoltaic nou instalat până în 2025 și aproape 600 GW până în 2030. De asemenea, proiectele relevante ar fi cele care accelerează hidrogenul regenerabil ca înlocuitor al gazelor naturale, cărbunelui și petrolului în industriile și transporturile greu de decarbonizat și contribuie la obiectivul REPowerEU de 10 milioane de tone de producție internă de hidrogen regenerabil”, se mai arată în anunțul Ministerului Energiei.

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE