Friday, March 1, 2024
5.5 C
Chișinău

Gigawații Europei: Bulgaria, România și Cehia

spot_imgspot_img

Bulgaria, România și Cehia se conturează ca lideri în creșterea capacității de producție a energiei solare fotovoltaice în Europa Centrală și de Est, conform unui raport detaliat al SolarPower Europe. Datele arată că cele trei țări se așteaptă să înregistreze o creștere semnificativă, depășind împreună 1 GW până la sfârșitul anului 2023, comparativ cu adăugarea lor combinată de 1 GW în 2022.

Într-un context mai amplu, raportul EU Market Outlook for Solar Power 2023-2027, publicat de SolarPower Europe, evidențiază performanța impresionantă a Uniunii Europene. Nu mai puțin de 14 dintre cele 27 de state membre ale UE au instalat în 2023 peste 1 GW de capacitate solară, înregistrând o creștere de 40% față de anul anterior. Totalul capacității fotovoltaice instalate în UE-27 în acest an a atins 55,9 GW.

Bulgaria se distinge în mod deosebit, cu estimări care indică o capacitate fotovoltaică solară instalată de aproape 3 GW la sfârșitul anului 2023. Acest avans impresionant ar tripla cantitatea din 2020 și ar permite țării să atingă obiectivul național pentru 2030 cu aproximativ șapte ani mai devreme decât planificat.

În plus, în timpul zilelor însorite din vara trecută, Bulgaria a atins o cotă maximă de 41% în mixul energetic, iar această tendință se preconizează a se menține în anii următori. De asemenea, țara se pregătește să lanseze prima licitație de energie regenerabilă, finanțând dezvoltarea a cel puțin 1,425 MW de proiecte de energie regenerabilă și 350 MW de stocare a energiei colocalizate.

România se alătură acestei revoluții energetice, înregistrând în 2023 o capacitate solară instalată care depășește 1 GW, marcată de o creștere impresionantă de 308% față de anul precedent. Cu o capacitate totală de energie fotovoltaică de 2,85 GW și o producție de peste 2,5 TWh, România contribuie cu aproximativ 5% la producția totală de energie electrică a țării.

În contextul inițiativelor privind energiile regenerabile, România și-a propus o țintă ambițioasă de 36% energie regenerabilă până în 2030, implicând implementarea unei capacități solare de 8,3 GW, din care 5,8 GW în proiecte la scară utilitară.

Pe de altă parte, Croația se situează într-o poziție mai modestă, cu o capacitate solară sub pragul de 1 GW în 2023. Totuși, țara Adriaticii vizează adăugarea a puțin sub 1 GW până în 2030, cifră semnificativ sub proiecția pe termen mediu a SolarPower Europe.

În privința creșterii pe cap de locuitor, Slovenia se remarcă cu cea mai mare rată de creștere în 2023, atingând 72%, ceea ce aduce o valoare de 593 W/c, situându-se pe locul nouă în clasamentul UE-27. Aceste evoluții sugerează o dinamică semnificativă în adoptarea energiei solare în regiunea Europei Centrale și de Est.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE