Tuesday, May 28, 2024
18.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

GIZMoldova: Energia soarelui pentru facturi mai mici la Cărbuna

spot_imgspot_img

Satul Cărbuna își îmbunătățește infrastructura energetică și realizează investiții durabile, datorită sprijinului Guvernului Germaniei prin intermediul #CooperareGermană, implicării diasporei și localnicilor, dar și contribuției Guvernului R. Moldova.

Accesul la apă potabilă pentru cei 1680 de localnici ai satului Cărbuna nu va mai depinde acum de sursa centralizată de energie, nici de prețul acesteia. Aceasta devine posibil după instalarea a trei stații cu panouri fotovoltaice, cu puterea de 12,5 kW fiecare. Energia electrică produsă de panourile proaspăt instalate va fi utilizată pentru a pompa apă potabilă, care vine în casele oamenilor de la cele trei fântâni arteziene din localitate.

„Aceste panouri ne vor permite să reducem în jumătate tariful pentru apă potabilă, care la momentul actual constituie 10 lei pentru un metru cub de apă”, precizează Constantin Cecoi, primarul satului Cărbuna.

Sătenii sunt mulțumiți, întrucât implementarea proiectului va face economie de câteva sute de lei lunar în bugetul unei familii. „Suntem patru membri în familie. Lunar plătesc pentru consumul de apă peste 300 de lei – avem mașină de spălat rufe, alte activități din gospodărie. Dar dacă vor fi puse în funcțiune panouri fotovoltaice, vom achita puțin peste 100 de lei pentru factură”, menționează Aliona Inculeț, locuitoare a satului Cărbuna, președintele Asociației Obștești „Ghiocel de Cărbuna”.

„Vom avea doar de câștigat. Vom plăti mai puțin pentru apă. Suntem pentru schimbări”, ne spune Ana Chirică, o altă locuitoare a satului Cărbuna.

Sistemul fotovoltaic urmează să intre în funcțiune până la sfârșitul acestui an, marcând un nou început pentru comunitatea Cărbuna.


Satul Cărbuna este beneficiar al programului DAR 1+3, implementat cu suportul financiar al guvernului Germaniei.

Activitatea a avut loc în cadrul Proiectul „Comunități rezistente energetic pentru Moldova cu sprijinul diasporei și asociațiilor de băștinași”, realizat de AEER,
în parteneriat cu Convenția Primarilor pentru Climă și Energie în Moldova.

Aceasta este realizată în cadrul proiectului „Fondul de consiliere în politici”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de către GIZ Moldova.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE