Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Guvernul a adoptat modificările la Legea nr. 107/2016 cu privire la energia electrică

spot_img

Inițiativa legislativă promovată Ministerului Energiei conține articole noi ce se referă la criteriile de desemnare a operatorului pieței de energie electrică (bursa de energie electrică). Acest lucru va permite organizarea pieței pentru ziua următoare, pieței pe parcursul zilei, pieței centralizate a contractelor bilaterale, iar, în perspectivă, va fi asigurată cuplarea pieței locale a energiei electrice cu piețele similare integrate la nivel european.

Un alt set de amendamente transpune în legislația națională standardele europene privind integritatea și transparența pieței energiei electrice, precum și evitarea posibilelor acțiuni de manipulare a pieței de energie electrică, astfel încât, la constatarea comportamentului abuziv al participanților la piața energie electrice, autoritatea de reglementare să fie în măsură să aplice sancțiuni care corespund încălcării depistate și prejudiciilor cauzate. În acest scop, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va fi învestită cu atribuții suplimentare în ceea ce privește monitorizarea, investigarea și sancționarea participanților la piața angro de energie electrică, care manifestă un comportament abuziv și neregulamentar.
De asemenea, sunt reglementate constatarea și gestionarea unor posibile situații excepționale în sectorul energiei electrice.

Astfel, autoritatea de reglementare va putea interveni prompt pentru a constata și înlătura eventualele disfuncționalități prin atenuarea efectelor acestora.

Proiectul de lege a fost elaborat cu suportul Misiunii Înalților consilieri UE care acordă asistență Guvernului Republicii Moldova, fiind consultat amplu cu toate părțile interesate de pe piața energiei electrice.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE