Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Guvernul a aprobat ratificarea acordului de împrumut cu BERD pentru construcția liniei electrice Bălți-Suceava

spot_imgspot_img

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi ratificarea Acordului de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind construcția Liniei Electrice Aeriene Bălți-Suceava, realizată în cadrul proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza II”.

Pe lângă noua linie electrică aerianădintre Republica Moldova și România, tensiunea de 400 kV, care va interconecta municipiul Bălți și municipiul Suceava, va fi construită și o stație electrică cu o capacitate de  400 kV.

Documentul include și un Plan de acțiuni, destinat reformării sectorului energetic, care ține atât de aspecte ale actualizării cadrului juridic cât și aspecte ale operaționalizării pieței energiei electrice, inclusiv înființarea Operatorului pieței energiei electrice.

În baza  înțelegerii, va fi contractat un împrumut în valoare de 30,8 milioane de euro, ceea ce reprezintă o cofinanțare a Proiectului în cuantum de 40%. Alte 30,8 milioane de euro urmează a fi  contractate prin intermediul Băncii Europene de Investiții în baza unui Acord de Împrumut. De asemenea, proiectul include o componentă de grant în valoare de 15,4 milioane de euro, care urmează a fi acordat de Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate. Astfel, valoarea totală a proiectului este estimată la 77 milioane de euro.

Acord stabilșste condițiile financiare pentru alocarea, valorificarea și rambursarea împrumutului, inclusiv prevederi privind moneda rambursărilor, data disponibilității mijloacelor financiare, răspunderea părților și condițiile pentru intrarea în vigoare și modificarea acordului. Acest acord reprezintă un pas important în direcția asigurării unui sistem energetic mai eficient și mai fiabil în Republica Moldova.

Realizarea acestui proiect investițional va contribui la integrarea rețelei din Republica Moldova în piața Uniunii Europene (UE) prin conexiuni cu rețeaua europeană ENTSO-E, creșterea eficienței sectorului energetic național, îmbunătățirea stabilității și fiabilității sistemului electroenergetic local și regional, precum și creșterea oportunităților pentru dezvoltarea de alte surse de energie, inclusiv din surse de energie regenerabilă.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE