Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Guvernul Republicii Moldova a aprobat crearea Sistemului Informațional ECOVOUCHER

spot_img

Guvernul Republicii Moldova a aprobat crearea sistemului informațional EcoVoucher, care va fi gestionat de Agenția pentru Eficiență Energetică, în cadrul Sistemului informațional „Vulnerabilitatea energetică” (SIVE).

Modulul gestionat de Agenție va permite lansarea, în curând, a programului Rabla Electrocasnice, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul PNUD Moldova. În cadrul Programului, aproximativ 60 de mii de gospodării vulnerabile energetic vor primi vouchere valorice pentru a-și schimba electrocasnicele vechi – frigidere, mașini de spălat, aragaze și becuri incandescente – cu unele noi și eficiente energetic.

Sistemul EcoVoucher va funcționa în baza resurselor informaționale din cadrul SIVE și va permite identificarea potențialilor beneficiari de subvenții într-o manieră obiectivă și transparentă. Intervenția factorului uman în procesul decizional se va limita la stabilirea setului de criterii în baza cărora vor fi identificați beneficiarii.

Un alt aspect inovativ pe care îl aduce sistemul informațional este schimbarea abordării în identificarea beneficiarilor de subvenții, acesta va funcționa conform principiului „subvenția caută beneficiarul” și nu invers. Acest lucru va permite economisirea de resurse administrative la identificarea beneficiarilor, excluderea posibilelor erori în procesul decizional și evitarea drumurilor inutile sau așteptarea în rânduri pentru a obține o subvenție.

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE