Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Guvernul Republicii Moldova a aprobat crearea Sistemului Informațional ECOVOUCHER

spot_imgspot_img

Guvernul Republicii Moldova a aprobat crearea sistemului informațional EcoVoucher, care va fi gestionat de Agenția pentru Eficiență Energetică, în cadrul Sistemului informațional „Vulnerabilitatea energetică” (SIVE).

Modulul gestionat de Agenție va permite lansarea, în curând, a programului Rabla Electrocasnice, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul PNUD Moldova. În cadrul Programului, aproximativ 60 de mii de gospodării vulnerabile energetic vor primi vouchere valorice pentru a-și schimba electrocasnicele vechi – frigidere, mașini de spălat, aragaze și becuri incandescente – cu unele noi și eficiente energetic.

Sistemul EcoVoucher va funcționa în baza resurselor informaționale din cadrul SIVE și va permite identificarea potențialilor beneficiari de subvenții într-o manieră obiectivă și transparentă. Intervenția factorului uman în procesul decizional se va limita la stabilirea setului de criterii în baza cărora vor fi identificați beneficiarii.

Un alt aspect inovativ pe care îl aduce sistemul informațional este schimbarea abordării în identificarea beneficiarilor de subvenții, acesta va funcționa conform principiului „subvenția caută beneficiarul” și nu invers. Acest lucru va permite economisirea de resurse administrative la identificarea beneficiarilor, excluderea posibilelor erori în procesul decizional și evitarea drumurilor inutile sau așteptarea în rânduri pentru a obține o subvenție.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE