spot_imgspot_img

În Octombrie prețurile pe piețele europene de electricitate au explodat

spot_imgspot_img

În a doua săptămână a lunii octombrie, prețurile pe piețele europene de electricitate au înregistrat creșteri semnificative, cu unele prețuri orare depășind chiar și 200 EUR/MWh. Această creștere a fost influențată de prețurile mai ridicate ale gazelor și drepturilor de emisie CO2, care au atins niveluri maxime din februarie și august. Cererea mai mare și producția mai mică de energie solară au contribuit de asemenea la această creștere a prețurilor, cu excepția zilelor în care energia eoliană a dus la scăderi.

În săptămâna din 9 octombrie, producția de energie solară a scăzut pe piețele europene principale de electricitate, comparativ cu săptămâna anterioară. Cel mai tare declin, de 23%, s-a înregistrat pe piața din Portugalia. Pe celelalte piețe, scăderea producției de energie solară a variat între 19% în Germania și 8,1% în Italia.

În ciuda scăderii săptămânale a producției de energie solară, aceasta a atins recorduri pentru această perioadă, comparativ cu anii precedenți începând cu 2019. De exemplu, în prima jumătate a lunii octombrie 2023, producția de energie fotovoltaică a înregistrat creșteri semnificative în Germania și Spania continentală, comparativ cu anii precedenți.

Producția de energie eoliană a crescut pe majoritatea piețelor în săptămâna din 9 octombrie, cu excepția Peninsulei Iberice, unde a scăzut cu 12%. Cererea de energie electrică a crescut în majoritatea piețelor, cu excepția Germaniei, unde a scăzut, dar acest lucru a fost în legătură cu sărbătorirea Zilei Unității Germaniei. De asemenea, sărbătorile naționale din Portugalia și Spania au contribuit la creșteri temporare ale cererii de energie electrică în acele țări.

Pentru săptămâna din 16 octombrie, prognozele indică o continuare a creșterii prețurilor în majoritatea piețelor europene de electricitate, influențate de scăderea producției de energie solară și cererea în creștere. Brent oil a rămas peste 85 de dolari pe baril, cu preocupări legate de impactul conflictului din Orientul Mijlociu asupra aprovizionării cu petrol. Prețurile gazelor au crescut din cauza instabilității din Orientul Mijlociu și a altor factori. Prețurile drepturilor de emisie CO2 au rămas ridicate, cu un impact asupra pieței energiei.

RECENTE

Guvernul va dezbate modificările privind exproprierile pentru construcția liniei electrice 400 kV Vulcănești–Chișinău

În ședința de guvern din 4 decembrie 2024, la ora 10:00, va fi discutat...

OPCOM introduce noi produse pentru livrarea energiei în vârfurile de consum de seară

OPCOM, operatorul pieței de energie electrică din București, va lansa, începând cu 1 decembrie,...

ANRE a aprobat majorarea tarifului la gazele naturale la 15,5 lei/m³, în creștere cu 3,4 lei

ANRE a aprobat astăzi, în regim de urgență, noile prețuri reglementate la gazele naturale...

Prima ediție nZEB organizată la UTM: Promovarea clădirilor cu performanță energetică optimizată

Secretarul de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a participat la deschiderea primei ediții...

SIMILARE

Aplică acum: European Solar Sustainability Award 2024

SolarPower Europe dă startul la European Solar Sustainability Award 2024, o inițiativă de prestigiu...

Evoluția prețurilor la electricitate și gaze pentru consumatorii casnici din UE

În prima jumătate a anului 2024, prețurile medii la electricitate pentru gospodăriile din Uniunea...

Eșecul IPCC în evaluarea schimbărilor climatice: amânare pentru 2025

În cadrul celei de-a 61-a sesiuni plenare, organizată la Sofia, Bulgaria, între 27 iulie...