spot_imgspot_img
CHIȘINĂU TICKER
CHIȘINĂU 00 : 00 01/01/1970 Loading weather... Loading air quality...

Interconexiunea energetică Moldova-România faza a II-a: îmbunătățirea securității energetice și integrarea regională

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Proiectul Interconexiunea Energetică Moldova-România Faza a II-a a primit aprobarea și va intra în forță la data de 13 decembrie 2023.

Proiectul a fost categorisit ca o notificare de stat și se află în prezent în faza preliminară de executare. Acesta aduce promisiunea unei infrastructuri și securități energetice îmbunătățite pentru Republica Moldova. Datoria publică a proiectului a fost dezvăluită la 2 octombrie 2023.

Componentele cheie ale acestei inițiative implică un împrumut suveran de până la 33,3 milioane de euro alocat Republicii Moldova. Acest împrumut va fi ulterior extins către Moldelectrica, o companie electrică moldovenească. Fondurile vor servi mai multor scopuri, inclusiv:

  1. Construcția unei linii de transmisie de înaltă tensiune care să conecteze orașul Bălți din teritoriul moldovean la granița românească.
  2. Înființarea unei stații moderne de 400kV la Bălți.
  3. Reabilitarea rețelei interne de transmisie de energie electrică din Moldova.
  4. Refinantarea soldului rămas din proiectul anterior Interconexiunea Energetică Moldova-România Faza I, după anularea părții neutilizate a împrumutului.

Costul total al proiectului este estimat la 81,3 milioane de euro și va fi cofinanțat cu ajutorul unui împrumut paralel de 32 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (EIB). În plus, proiectul beneficiază de o subvenție de 16 milioane de euro de la Platforma de Investiții a Vecinătății UE (EU NIP). În mod semnificativ, această subvenție EU NIP a fost reorientată dintr-o subvenție mai mare aprobată inițial în cadrul proiectului Interconexiunea Energetică Moldova-România Faza I al BERD, în urma anulării fondurilor neutilizate.

Obiectivele principale ale proiectului sunt îmbunătățirea securității energetice a Moldovei și a integrării regionale. Acest lucru va fi realizat prin accelerarea integrării Moldovei cu Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sistem de Transmisie pentru Energie Electrică (ENTSO-E) și prin stabilirea unei noi rute pentru schimbul de electricitate. Această nouă linie de interconexiune cu România are potențialul de a genera taxe de tranzit din tranzacțiile de electricitate dintre România și Ucraina.

În plus, proiectul își propune să reducă pierderile în rețeaua de transmisie de electricitate și să crească fiabilitatea furnizării de energie electrică prin modernizarea și înlocuirea echipamentelor depășite conceptual și fizic. Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra eficienței și durabilității sectorului energetic din Moldova.

În afară de aceste îmbunătățiri de infrastructură, proiectul pune de asemenea accent pe politică și reformă. Republica Moldova va continua să implementeze Planul de Acțiune pentru Reforma Sectorului Energetic (PowerSAP), care a fost inițial dezvoltat în cadrul proiectului Interconexiunea Energetică Moldova-România Faza I. Acest plan a fost stabilit în strânsă colaborare între BERD, Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiții, Banca Mondială, Secretariatul Comunității Energetice și Republica Moldova. Scopul este de a introduce un pachet cuprinzător de reforme care să se alinieze cu Al Treilea Pachet Energetic al UE, sporind astfel piața de energie electrică din Moldova.

RECENTE

Guvernul va adopta Regulamentul pentru proiecte comune de energie regenerabilă cu UE şi ţări terţe

Guvernul va aproba marți, 29 aprilie 2025, Proiectul de Hotărâre care instituie un regulament...

Simtel a publicat Raportul Anual 2024: venituri +20 % și profit net +36 %

Simtel Team, companie românească specializată în soluții de energie regenerabilă și servicii de inginerie,...

Moldova depășește pragul de 646 MW de capacitate instalată în energie regenerabilă 

Cele mai recente date publicate de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) indică o...

SIMILARE

Guvernul pornește inventarierea națională a rețelelor de gaze: conductele fără proprietar vor fi preluate în patrimoniul public

Ministerul Energiei a lansat consultarea publică, deschisă între 18 și 28 aprilie 2025, pentru proiectul Hotărârii Guvernului care instituie procedura...

Energocom va primi mandat prelungit până la 31 decembrie 2025 pentru securitatea aprovizionării cu energie electrică

Ministerul Energiei propune extinderea până la 31 decembrie 2025 a obligației de serviciu public...

Prioritate maximă pentru proiectul LEA 400 kV Bălți-Suceava: Guvernul a definitivat proiectul pentru declararea interesului național al lucrărilor de construcție și modernizare energetică

Ministerul Energiei avansează în implementarea proiectului de interconectare prin construcția liniei electrice aeriene (LEA)...

Planul pentru organizarea licitațiilor producătorilor eligibili mari 2025-2026 – în consultări publice

Ministerul Energiei a publicat spre consultare Proiectul dispoziției Guvernului privind aprobarea Planului de acțiuni...

Moldova Electronics Forum 2025: Transformarea crizelor energetice în oportunități pentru industria electronică

Asociația Companiilor din Domeniul Electronic din Moldova (ACEM) anunță cea de-a patra ediție a...

55 de studenți moldoveni au început cursurile la Global Energy Leadership RUMA

Ministerul Energiei a dat startul programului Global Energy Leadership RUMA în data de 3...

Energy Week Black Sea 2025: Viitorul energetic al regiunii Mării Negre

Capitala României va fi epicentrul unei dezbateri despre viitorul energetic al regiunii Mării Negre....

Noul Cod funciar deschide terenurile agricole pentru energie regenerabilă: eoliene, biogaz și baterii de stocare

Guvernul urmează să aprobe modificarea Codului funciar nr. 22/2024, printr-o inițiativă legislativă ce extinde...

15 milioane de euro nerambursabili de la BERD pentru LEA 400 kV Suceava – Bălți

În cadrul ședinței Guvernului din 26 februarie 2025, urmează să fie aprobat proiectul de...