Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

Întrevedere la vilnius între Secretarul de Stat, Carolina Novac și Viceministrul Energiei, Daiva Garbaliauskaitė. S-a discutat despre energie verde, biogaz și hidrogen

spot_img

Republica Moldova se arată interesată de experiența Lituaniei în domeniul dezvoltării capacităților de energie regenerabilă integrate în rețea, inclusiv centrarele de producție și tehnologiile legate de biogaz și hidrogen. Acest subiect a fost abordat în cadrul întâlnirii dintre secretara de stat responsabilă de decarbonizare, Carolina Novac, și viceministra Energiei, Daiva Garbaliauskaitė, desfășurată la Vilnius.

Lituania și-a stabilit un obiectiv ambițios, anume de a transforma excesul de energie verde pe care îl produce până în 2050 în hidrogen, un combustibil cu multiple aplicații. Acest hidrogen produs ar urma să fie folosit atât pentru a acoperi nevoile interne ale Lituaniei, cât și pentru exportul în alte țări.

În cadrul discuțiilor, Carolina Novac a mai luat în considerare experiența Lituaniei în implementarea proiectelor de eficiență energetică, un obiectiv care ocupă un loc important pe agenda Guvernului Republicii Moldova. Dezvoltarea eficienței energetice este esențială pentru asigurarea securității energetice a țării.

Este demn de menționat faptul că în acest an, capacitatea de producție de energie regenerabilă a Lituaniei a crescut cu peste trei ori, depășind 2 GW. În comparație, capacitatea instalată în Republica Moldova în luna iulie era de aproximativ 260 MW. Aceste discuții și schimburi de experiență reflectă interesul crescut al Republicii Moldova pentru dezvoltarea și diversificarea surselor sale de energie, cu accent pe durabilitate și eficiență.

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE