Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Investitori cehi doresc să construiască o centrală electrică pentru a echilibra sistemul energetic din Moldova.

spot_img

Investitorii din Cehia explorează fezabilitatea construirii unei noi centrale electrice în Moldova, cu scopul de a echilibra sistemul energetic al țării. Această inițiativă a fost discutată în cadrul Forumului de Afaceri Moldova-Cehia care a avut loc în Praga pe 16 octombrie 2023, sub umbrela Comisiei interguvernamentale de cooperare comercial-economică Moldo-Cehe. La acest eveniment de marcă au fost prezenți liderii de stat, Președinta Republicii Moldova Maia Sandu și Președintele Republicii Cehe, Petr Pavel.

De-a lungul forumului, am avut o întrevedere constructivă cu cel mai mare investitor din Cehia în Moldova, EMMA Capital Group, care este acționar al grupului de companii Premier Energy Moldova. Grupul de investiții ceh activează în sectorul energetic în Moldova, România, Ungaria și Serbia, și asigură furnizarea de energie electrică către aproximativ 70% dintre consumatorii moldoveni.

Subiectele discutate au inclus planurile Moldovei pentru integrarea pe piața unică energetică europeană, numirea operatorului comercial al pieței de energie electrică, construcția de noi interconexiuni cu România și ENTSO-E, digitalizarea sectorului energetic, precum și evoluția legislației în concordanță cu standardele Uniunii Europene.

De asemenea, în contextul creșterii semnificative a investițiilor în surse regenerabile de energie din Moldova, s-a subliniat necesitatea extinderii capacității rețelei, dat fiind că unele porțiuni a rețelei existente nu mai pot face față conectării tuturor centralelor electrice regenerabile. Investitorul din Cehia a asigurat că grupul de companii Premier Energy Moldova va acorda prioritate acestui aspect și va implementa măsurile necesare.

Energia regenerabilă a fost recunoscută ca o prioritate pentru dezvoltarea Moldovei, oferind oportunități de echilibrare a sistemului energetic. Investitorul din Cehia a manifestat un interes solid în construirea infrastructurii necesare pentru aceste surse regenerabile, proiect care promite beneficii multiple, inclusiv echilibrarea resurselor, integrarea mai eficientă a surselor de energie regenerabilă, alimentarea continuă a consumatorilor cu electricitate produsă local și atragerea de investiții private în sectorul energetic.

Aceste investiții în infrastructura energetică deschid noi perspective pentru afaceri, creează locuri de muncă și contribuie la creșterea economică. Acest dialog constructiv între Moldova și Cehia promite o colaborare fructuoasă în domeniul energetic. Să sperăm că aceste eforturi vor aduce beneficii semnificative pentru ambele țări într-un viitor apropiat.

RECENTE

Edineț – noul Smart City al Moldovei

Servicii publice modernizate, digitalizate și bazate pe tehnologii prietenoase cu mediul au fost inaugurate...

Perspectivele dezvoltării energiei geotermale în Republica Moldova

În cadrul activităților proiectului GCIP Moldova, a fost organizat evenimentul „Investor Connect 2023”: Studiu...

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE