Cea de-a 28-a Conferință a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP28), care va avea loc anul acesta în Emiratele Arabe Unite, va reuni peste 200 de țări, companii, organizații ale societății civile, ONG-uri, cadre universitare, tineri și multe altele pentru a discuta despre progresele înregistrate în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru a evita cele mai catastrofale efecte ale schimbărilor climatice de până acum.
În timp ce comunitatea mondială se pregătește pentru încheierea primului bilanț global în cadrul COP28, acțiunile imediate de corectare a traiectoriei de 1,5°C rămân o prioritate absolută. Perspectiva IRENA privind tranzițiile energetice mondiale (World Energy Transitions Outlook – WETO) 2023 arată că, în medie, trebuie adăugate 1 000 GW de energie din surse regenerabile în fiecare an pentru a tripla capacitatea de energie din surse regenerabile la 11 000 GW până în 2030.
IRENA se angajează direct cu președinția COP28 pentru a accelera tranziția energetică și pentru a avansa pe calea către obiectivul de 1,5°C. Hub-ul global pentru energii regenerabile al IRENA va plasa extinderea rapidă a energiei regenerabile în centrul COP din acest an. Împreună cu Global Renewables Alliance (GRA) și cu REN21 în calitate de partener strategic, IRENA va construi un spațiu comun în centrul Zonei Albastre, reunind factori de decizie politică, experți din industrie și părți interesate cheie din întreaga lume pentru a lucra împreună și a impulsiona tranziția energetică bazată pe surse regenerabile.
În cadrul reuniunii pre-COP28 de la Abu Dhabi, va fi lansat un nou raport elaborat de IRENA, Alianța globală pentru energie regenerabilă (GRA) și Președinția COP28. Acest raport va prezenta factorii favorizanți și obiectivele privind capacitatea de producție de energie din surse regenerabile până în 2030, necesare pentru a permite triplarea capacității de energie din surse regenerabile, ca parte a cadrului WETO, în vederea realizării unei tranziții energetice echitabile. Pe baza acestei analize și în conformitate cu domeniile prioritare subliniate de Președinția COP28, IRENA a elaborat și a pus în aplicare inițiative specifice care reflectă abordarea holistică a agenției în ceea ce privește tranziția energetică.
Evidențierea inițiativelor IRENA la COP28
Platforma de finanțare a acceleratorului tranziției energetice (ETAF)
Platforma de finanțare accelerată a tranziției energetice a IRENA este o platformă de finanțare climatică incluzivă și multilaterală, axată pe promovarea tranziției energetice globale în țările în curs de dezvoltare. Prin reunirea unei rețele diverse de parteneri, platforma ETAF permite finanțarea proiectelor de energie regenerabilă, oferind dezvoltatorilor acces la diverse soluții de reducere a riscurilor și oportunități de finanțare, ca o modalitate de a avansa proiectele lor energetice.
Alianța pentru decarbonizarea industriei
Alianța pentru decarbonizarea industriei, lansată în cadrul COP27, formată din companii de top din toate sectoarele industriale, are ca scop decarbonizarea lanțurilor valorice industriale și accelerarea ambițiilor net-zero, în conformitate cu Acordul de la Paris, prin intermediul a șase piloni și facilitatori: energii regenerabile, hidrogen verde, bioenergie, utilizare și stocare, optimizarea proceselor termice, capital uman și finanțare.
Abilitarea vieților și a mijloacelor de trai
Recunoscând rolul crucial al surselor regenerabile de energie în adaptarea și rezistența la schimbările climatice și bazându-se pe experiența îndelungată a agenției în ceea ce privește rezolvarea problemelor legate de legătura dintre energie, IRENA și Emiratele Arabe Unite vor lansa în mod oficial inițiativa “Empowering Lives and Livelihoods – Renewables for Climate Action” în cadrul COP28. Acest parteneriat cu mai multe părți interesate își propune să aloce 1 miliard de dolari SUA pentru ca energiile regenerabile pentru adaptare să conecteze oamenii și mijloacele de subzistență prin soluții regenerabile în sectoarele agroalimentar și al sănătății în țările cel mai puțin dezvoltate și în statele insulare în curs de dezvoltare.
Parteneriatul accelerat pentru energii regenerabile în Africa
Parteneriatul accelerat pentru surse regenerabile de energie în Africa este un parteneriat format între IRENA, Kenya, Danemarca, Germania și Emiratele Arabe Unite, care se concentrează pe trei domenii-cheie: mobilizarea finanțării, furnizarea de asistență tehnică și consolidarea capacităților și implicarea sectorului privat. În prezent, în Africa locuiesc 17% din populația lumii, dar primește doar 2% din investițiile mondiale în energie regenerabilă.
Inițiative de implicare a tinerilor
Programul IRENA NewGen Renewable Energy Accelerator (NewGen) și IRENA Youth Award (Premiul IRENA pentru tineret) sunt două inițiative interconectate care valorifică potențialul tinerilor, mobilizează acțiunea tinerilor și servesc drept vitrină globală pentru inovațiile și soluțiile conduse de tineri în domeniul energiei și climei. Cu o cohortă inițială de 22 de startup-uri conduse de tineri, programul NewGen contribuie la dezvoltarea competențelor și capacităților tinerilor în domeniul energiei regenerabile, oferind în același timp mecanisme de sprijinire și finanțare a inovațiilor tinerilor.
Evenimentele IRENA la COP28
Global Renewables Hub din zona albastră invită participanții la COP28 să se implice într-o serie de evenimente axate pe energia regenerabilă și tranziția energetică.