Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

IRENA publică raportul “Costurile Generării Energiei Regenerabile în 2022”

SURSĂIRENA
spot_img

Studiul IRENA privind costurile globale de generare a energiei din surse regenerabile arată că, în 2022, competitivitatea surselor regenerabile a continuat să se îmbunătățească în ciuda creșterii costurilor materialelor și echipamentelor.
În 2022, costul mediu ponderat nivelat al energiei electrice (LCOE) la nivel mondial, la nivel mediu ponderat, al energiei solare fotovoltaice (PV) la scară utilitară nou puse în funcțiune, al energiei eoliene onshore, al energiei solare cu concentrare (CSP), al bioenergiei și al energiei geotermale, toate au scăzut, în ciuda creșterii costurilor materialelor și echipamentelor.

În cazul proiectelor eoliene onshore nou puse în funcțiune, LCOE mediu ponderat la nivel mondial a scăzut cu 5% între 2021 și 2022, de la 0,035 USD/kWh la 0,033 USD/kWh; în timp ce pentru proiectele fotovoltaice solare la scară utilitară, acesta a scăzut cu 3% de la an la an în 2022, ajungând la 0,049 USD/kWh. Pentru energia eoliană offshore, costul energiei electrice a noilor proiecte a crescut cu 2%, față de 2021, de la 0,079 USD/kWh la 0,081 USD/kWh în 2022.

China a fost principalul motor al scăderii globale a costurilor pentru energia solară fotovoltaică și eoliană terestră în 2022, celelalte piețe înregistrând un set mult mai eterogen de rezultate care au dus la creșterea costurilor pe multe piețe importante.

Beneficiile economice ale tehnologiilor solare și eoliene – pe lângă beneficiile lor de mediu – sunt acum convingătoare. Din cauza creșterii vertiginoase a prețurilor combustibililor fosili, în perioada 2021-2022 s-a înregistrat una dintre cele mai mari îmbunătățiri ale competitivității energiei regenerabile din ultimele două decenii.

În 2010, media globală ponderată LCOE a energiei eoliene terestre era cu 95% mai mare decât cel mai mic cost al combustibililor fosili; în 2022, media globală ponderată LCOE a noilor proiecte eoliene terestre era cu 52% mai mică decât cele mai ieftine soluții bazate pe combustibili fosili.

Cu toate acestea, această îmbunătățire a fost depășită de cea a energiei solare fotovoltaice. Această sursă de energie regenerabilă a fost cu 710% mai scumpă decât cea mai ieftină soluție pe bază de combustibili fosili în 2010, dar a costat cu 29% mai puțin decât cea mai ieftină soluție pe bază de combustibili fosili în 2022.

Criza prețurilor la combustibilii fosili din 2022 a fost o reamintire grăitoare a beneficiilor economice puternice pe care le poate oferi energia regenerabilă în ceea ce privește securitatea energetică. În 2022, energia din surse regenerabile implementată la nivel mondial începând cu anul 2000 a economisit aproximativ 521 de miliarde de dolari în costurile combustibililor în sectorul energiei electrice.

RECENTE

Edineț – noul Smart City al Moldovei

Servicii publice modernizate, digitalizate și bazate pe tehnologii prietenoase cu mediul au fost inaugurate...

Perspectivele dezvoltării energiei geotermale în Republica Moldova

În cadrul activităților proiectului GCIP Moldova, a fost organizat evenimentul „Investor Connect 2023”: Studiu...

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE