Thursday, June 13, 2024
18.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Italia va investi în fabrica Enel pentru a stimula producția de panouri solare

spot_imgspot_img

Italia își consolidează angajamentul în tranziția către energie regenerabilă prin investiții semnificative în fabrica de panouri fotovoltaice a companiei Enel din Sicilia. Potrivit premierului Giorgia Meloni, suma de 90 de milioane de euro, alocată din Planul național de redresare și reziliență (NRRP), va susține expansiunea și modernizarea facilității pentru a deveni principalul centru de producție de panouri solare din Europa.

Meloni a evidențiat importanța proiectului, afirmând că această inițiativă va permite consolidarea capacității existente a fabricii și înființarea unei noi linii de producție, contribuind la atingerea obiectivului ambițios de extindere a capacității de la aproximativ 200 de megawați (MW) la 3 gigawați (GW) până la sfârșitul anului curent. Cu toate acestea, această dezvoltare cunoaște o întârziere de șase luni față de termenele inițiale anunțate de Enel în 2022.

Obiectivul principal al proiectului este generarea de noi locuri de muncă, cu premierul Meloni având în vedere crearea a 700 de poziții directe până la sfârșitul anului 2024, precum și încă 1.000 de locuri de muncă indirecte în companiile partenere ale centralei 3Sun.

Această inițiativă vine într-un context mai amplu, în care Uniunea Europeană își propune să accelereze trecerea către surse de energie regenerabilă și să reducă dependența de gazul importat din Rusia. Giorgia Meloni, preluând conducerea în octombrie 2022, s-a angajat să stimuleze utilizarea energiilor regenerabile în sudul Italiei, adresând o problemă persistentă de subdezvoltare în regiune.

Enel a obținut sprijin financiar semnificativ pentru proiect prin intermediul unui pachet de 560 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și un grup de bănci italiene, condus de UniCredit. De asemenea, fonduri suplimentare vor fi atrase din fondul de inovare al Uniunii Europene pentru proiecte de tehnologie verde.

În plus, se poartă discuții active cu potențiali investitori privind o posibilă vânzare a până la 50% din acțiunile fabricii. Această mișcare strategică ar putea aduce resurse suplimentare pentru extinderea și dezvoltarea continuă a facilității, consolidând poziția Italiei în peisajul european al producției de energie solară.

RECENTE

Guvernul aprobă înființarea Comisiei Naționale pentru Schimbările Climatice: Decizii obligatorii și măsuri integrate în dezvoltarea socio-economică

Guvernul a dat undă verde astăzi proiectului de hotărâre care stabilește organizarea și funcționarea...

Moldelectrica angajează un expert în managementul proiectelor/piața de electricitate

Ministerul Energiei din Moldova, în colaborare cu Moldelectrica, anunță deschiderea unei poziții pentru un...

Anunț de angajare: Ministerul Energiei și Centrul Național pentru Energie Durabilă caută doi experți care vor fi finanțați de BERD

În răspuns la solicitarea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a...

Are loc prima sesiune de lucru pentru construcția liniei electrice aeriene 400 kV Strășeni-Gutinaș

Astăzi, a avut loc prima sesiune de lucru privind construcția liniei electrice aeriene (LEA)...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE