Sunday, July 21, 2024
27.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

Lansare Sandboxes în energetică: oportunități investiționale și inovații accelerate, discutate în ședința cu Ministrul Energiei, Victor Parlicov

spot_imgspot_img

Reprezentanții asociațiilor de business salută ideea lansării unor centre de testare a inovațiilor în sectorul energetic, cunoscute în engleză ca sandboxes, care ar deschide noi posibilități investiționale și ar pune în practică într-un regim mai accelerat diferite idei inovative. Primul draft de concept a fost discutat miercuri, 22 noiembrie, de ministrul Energiei, Victor Parlicov, cu asociațiile de antreprenori, în cadrul unei ședințe în parteneriat cu Consiliul economic pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova și cu sprijinul PNUD Moldova.

RENERGY

Ministrul Victor Parlicov a explicat că inițiativa se înscrie în angajamentul țării de a atinge zero emisii nete de carbon către 2050 și face parte din eforturile de a digitaliza sectorul energetic. “Mai multe state și-au propus să decarbonizeze economiile lor, numai că acum e greu de prezis care vor fi tehnologiile care vor duce la atingerea acestei ținte. Aceste tehnologii se află la etapa de cercetare sau testare, de aceea este important ca și în Republica Moldova să fie accelerată viteza cu care o inițiativă ajunge produs comercial”, a adăugat oficialul.

Proiectul de hotărâre de Guvern se află pe ultima sută de metri de definitivare, el este elaborat cu susținerea PNUD Moldova. Documentul va conține derogări cu titlul de excepție de la cadrul de reglementare în vigoare. De exemplu, proiectul de testare a contoarelor inteligente și ulterioara aplicare a tarifelor diferențiate pentru energia electrică ar putea fi eligibile pentru sandbox. Dar se estimează că fiecare inițiativă să fie abordată individual, cu emiterea unei hotărâri de guvern separate, pentru o anumită perioadă de timp și pentru un scop anume.

Reprezentanții mediului de afaceri s-au interesat despre criteriile de selecție a proiectelor în cazul cărora se vor face derogări, exprimându-și opinia ca aceste criterii să fie formulate clar, iar ulterior reprezentanții statului să asigure controlul și monitorizarea acestora.

RENERGY

Mai multe țări dezvoltate au introdus sau sunt pe cale de a adopta cadru de reglementare dedicat centrelor de testare a inovațiilor din sectorul energetic, printre care Austria, Danemarca, Germania, Franța, Olanda, Lituania. Conform primului concept expus spre consultări publice, ar putea fi acceptate sandbox-ul de reglementare dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

  1. Proiectul propus este de interes public, poate contribui la creșterea volumelor de energie verde integrate în rețea, stocarea sau alte soluții de înmagazinare a surplusului de energie regenerabilă,
  2. Aprobarea inițiativei și implementarea proiectului nu sunt contrare reglementărilor Comunității Energiei și
  3. în cazul în care interesul public este mai mare decât eventualele consecințe ale ingerinței pentru care se face derogarea.

Sprijinul PNUD este acordat în cadrul proiectului „Consolidarea dezvoltării reziliente în Moldova prin anticiparea și prevenirea crizelor și redresarea incluzivă”, care se va desfășura în perioada 2023-2024, finanțat prin intermediul Fondului PNUD pentru guvernare, consolidarea păcii, criză și reziliență, datorită contribuțiilor Danemarcei, Luxemburgului, Republicii Coreea și Suediei.

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE