Wednesday, April 17, 2024
20 C
Chișinău
spot_img

Majoritatea țărilor din UE vor atinge obiectivele lor de energie regenerabilă pentru 2030 înainte de termen

spot_imgspot_img

Creșterea explozivă a energiei solare în cadrul Uniunii Europene (UE) este pe cale să ajute majoritatea țărilor membre să depășească înainte de termen obiectivele lor de energie regenerabilă pentru 2030, conform datelor recente. UE a înregistrat o extindere semnificativă a capacității solare în 2022, prin adăugarea a 41 de gigawați (GW) de noi instalații solare, ceea ce reprezintă o creștere de 40 la sută în comparație cu 2021. Se prevede că această tendință va continua, cu o capacitate solară estimată să crească la peste 50 GW în anul curent.

Bazat pe datele furnizate de grupul de lobby SolarPower Europe și aliniate cu cele mai recente obiective naționale, se estimează că 23 de țări din UE vor atinge obiectivele lor de instalare solară până în 2027. Acest lucru se aliniază cu un model global de dezvoltare rapidă a energiei solare, care duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră dincolo de estimările inițiale. Dezvoltarea remarcabilă a energiei solare se datorează unei scăderi spectaculoase de 90 la sută a costurilor energiei solare pe kilowatt-oră în decursul ultimului deceniu, în mare măsură ca urmare a producției în masă a panourilor solare în China.

Un factor care contribuie la această creștere este stimulentul strategic al diverselor țări din UE de a-și reduce dependența de sursele energetice rusești, în special din cauza tensiunilor geopolitice precum războiul din Ucraina. Cu toate acestea, pe măsură ce energia solară devine mai răspândită și prețurile energiei electrice scad în timpul zilei, când lumina soarelui este abundentă, apar preocupări cu privire la diminuarea stimulentelor pentru dezvoltarea ulterioară a energiei solare. Pentru a aborda aceasta, experții subliniază necesitatea îmbunătățirii rețelelor și implementării rapide a tehnologiilor de stocare a energiei, cum ar fi bateriile.

Creșterea surprinzătoare a dezvoltării energiei solare a dus la revizuiri în sus ale previziunilor pentru energia regenerabilă în cadrul UE de către Agenția Internațională pentru Energie. Aceste erori de calcul provin din provocările de a prezice îmbunătățirile costurilor și eficienței în producția chineză de panouri solare, împreună cu datele care evoluează rapid. Cu toate incertitudinile, aceste erori de previziune ar putea semnifica o tendință pozitivă pentru eforturile globale privind schimbările climatice, sugerând că mitigarea schimbărilor climatice progresează mai favorabil decât s-a anticipat inițial.

De asemenea, merită menționat ritmul remarcabil al creșterii capacității solare a Chinei, țară care a instalat 107 GW de producție solară doar în anul precedent. Această cifră este aproximativ echivalentă cu capacitatea instalată istorică acumulată a Statelor Unite. Ritmul accelerat al creșterii a dus la economisirea a 230 de milioane de tone de emisii de CO2 în 2022 la nivel mondial, o reducere semnificativă care subliniază impactul pozitiv al adoptării energiei solare.

Cu toate acestea, persistă întrebări cu privire la sustenabilitatea ritmului actual al dezvoltării solare. Unele țări se confruntă cu o lipsă de flexibilitate în rețea, ceea ce duce la risipa de energie electrică generată de panourile solare în perioadele de cerere scăzută. Pentru a aborda aceste probleme, este necesară îmbunătățirea infrastructurii de rețea și pregătirea forței de muncă.

Pe măsură ce UE își propune să reducă dependența de China pentru producția de energie solară, apar îngrijorări cu privire la posibilele împiedicări cauzate de criterii excesiv de stricte pentru importuri. Eforturile de a stimula producția internă de energie solară, așa cum este prevăzut în propusa Lege pentru Industria cu Emisii Zero, trebuie să găsească un echilibru între stimularea creșterii și asigurarea sprijinului adecvat. În intervalul curent, țările UE ar trebui să se concentreze pe stabilirea unor obiective solare pentru 2030 care să fie atât realizabile, cât și ambițioase, pentru a stimula investițiile și pentru a promova expansiunea energiei curate în regiune.

RECENTE

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic...

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost adoptat de Parlament în lectura a doua

Noua lege va stabili cadrul normativ în domeniul acțiunilor climatice orientate spre atingerea obiectivului...

Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor trei mări

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, capitala Lituaniei, la...

Transelectrica a scos la licitație construcția liniei de 400 kV Suceava-Bălți, de interconexiune cu Republica Moldova

Transelectrica a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a liniei de 400...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE