Wednesday, April 17, 2024
20 C
Chișinău
spot_img

Ministrul Energiei discută cu Ambasadoarea Norvegiei despre finanțări, eficiență energetică și automobile electrice

spot_imgspot_img

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, împreună cu vicepreședinta Comisiei parlamentare pentru mediu, Ina Coșeriu, și consiliera prezidențială Iuliana Cantaragiu, au avut o întrevedere semnificativă cu Ambasadoarea Norvegiei în România, Republica Moldova și Bulgaria, Siri Bari. Discuțiile au acoperit mai multe teme importante.

Victor Parlicov a recunoscut și a apreciat sprijinul generos al Norvegiei, evidențiind un grant de 500 de milioane de coroane norvegiene care a contribuit la achiziționarea de gaze naturale de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Ministrul Energiei a prezentat, de asemenea, mecanismul de finanțare pentru eficiența energetică în gospodăriile casnice și a invitat Norvegia să se implice în acest proces.

Un alt subiect important a fost dezvoltarea infrastructurii pentru automobilele electrice, unde Victor Parlicov a exprimat dorința de a implica automobilul electric și gospodăriile casnice în piața energiei pentru o gestionare mai eficientă a consumului de energie.

Discuțiile au inclus și programul de împădurire al Republicii Moldova, cu scopul de a planta 150.000 de hectare de păduri în următorii 10 ani pentru decarbonizare și îmbunătățirea accesului la resursele de apă.

Ambasadoarea Norvegiei, Siri Bari, a salutat progresele notabile în sectorul energetic al Republicii Moldova și a subliniat sprijinul continuu al Norvegiei. Ea a evidențiat semnarea acordului EFTA de către Chișinău, care oferă noi oportunități pentru antreprenorii moldoveni și investiții în Republica Moldova din aceste țări.

Ambasadoarea a subliniat, de asemenea, importanța consolidării relațiilor bilaterale și a confirmat sprijinul continuu al Norvegiei pentru dezvoltarea economică și energetică a Republicii Moldova.

RECENTE

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic...

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost adoptat de Parlament în lectura a doua

Noua lege va stabili cadrul normativ în domeniul acțiunilor climatice orientate spre atingerea obiectivului...

Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor trei mări

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, capitala Lituaniei, la...

Transelectrica a scos la licitație construcția liniei de 400 kV Suceava-Bălți, de interconexiune cu Republica Moldova

Transelectrica a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a liniei de 400...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE