Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

Ministrul Energiei discută cu Ambasadoarea Norvegiei despre finanțări, eficiență energetică și automobile electrice

spot_img

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, împreună cu vicepreședinta Comisiei parlamentare pentru mediu, Ina Coșeriu, și consiliera prezidențială Iuliana Cantaragiu, au avut o întrevedere semnificativă cu Ambasadoarea Norvegiei în România, Republica Moldova și Bulgaria, Siri Bari. Discuțiile au acoperit mai multe teme importante.

Victor Parlicov a recunoscut și a apreciat sprijinul generos al Norvegiei, evidențiind un grant de 500 de milioane de coroane norvegiene care a contribuit la achiziționarea de gaze naturale de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Ministrul Energiei a prezentat, de asemenea, mecanismul de finanțare pentru eficiența energetică în gospodăriile casnice și a invitat Norvegia să se implice în acest proces.

Un alt subiect important a fost dezvoltarea infrastructurii pentru automobilele electrice, unde Victor Parlicov a exprimat dorința de a implica automobilul electric și gospodăriile casnice în piața energiei pentru o gestionare mai eficientă a consumului de energie.

Discuțiile au inclus și programul de împădurire al Republicii Moldova, cu scopul de a planta 150.000 de hectare de păduri în următorii 10 ani pentru decarbonizare și îmbunătățirea accesului la resursele de apă.

Ambasadoarea Norvegiei, Siri Bari, a salutat progresele notabile în sectorul energetic al Republicii Moldova și a subliniat sprijinul continuu al Norvegiei. Ea a evidențiat semnarea acordului EFTA de către Chișinău, care oferă noi oportunități pentru antreprenorii moldoveni și investiții în Republica Moldova din aceste țări.

Ambasadoarea a subliniat, de asemenea, importanța consolidării relațiilor bilaterale și a confirmat sprijinul continuu al Norvegiei pentru dezvoltarea economică și energetică a Republicii Moldova.

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE