Tuesday, May 28, 2024
18.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Ministrul Energiei la Berlin: interes pentru dezvoltarea tehnologiilor avansate în termoficare

spot_imgspot_img

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a vizitat Centrala de cogenerare BTB Shoneweide din Berlin în cadrul forumului de afaceri germano-român și al Conferinței Berlin Global Dialogue. Centrala, care anterior funcționa pe bază de cărbune, a implementat cu succes mai multe tehnologii regenerabile, inclusiv prelucrarea rumegușului și utilizarea bioetanolului ca combustibil de rezervă.

Cu un accent pe durabilitate, centrala planifică să integreze în viitor surse de energie geotermală, prelucrarea deșeurilor municipale și stocarea căldurii produse din surse regenerabile în bazinele de apă subterane. Această ultimă tehnologie va fi experimentată și la CET Nord din Bălți.

Ministrul Victor Parlicov a subliniat că una dintre prioritățile sale este facilitarea integrării energiei termice regenerabile în rețea. În acest sens, se dorește instalarea de puncte termice individuale în fiecare bloc, într-o primă fază. Ministrul a exprimat entuziasmul pentru cooperarea cu companiile care dezvoltă tehnologii avansate și a subliniat importanța schimbului de cunoștințe pentru un viitor decarbonizat, sigur și accesibil din punct de vedere al energiei.

Forumul de afaceri germano-român are ca scop identificarea oportunităților de investiții în contextul geopolitic actual, cu un accent deosebit pe industrie, inovare și digitalizare. De asemenea, se urmărește consolidarea colaborării între Germania, România și Republica Moldova. Ministrul Parlicov va avea întâlniri cu oficiali din comitetul economic din Bundestag, legislativul german, în cadrul acestui eveniment.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE