Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Ministrul Energiei la Berlin: interes pentru dezvoltarea tehnologiilor avansate în termoficare

spot_img

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a vizitat Centrala de cogenerare BTB Shoneweide din Berlin în cadrul forumului de afaceri germano-român și al Conferinței Berlin Global Dialogue. Centrala, care anterior funcționa pe bază de cărbune, a implementat cu succes mai multe tehnologii regenerabile, inclusiv prelucrarea rumegușului și utilizarea bioetanolului ca combustibil de rezervă.

Cu un accent pe durabilitate, centrala planifică să integreze în viitor surse de energie geotermală, prelucrarea deșeurilor municipale și stocarea căldurii produse din surse regenerabile în bazinele de apă subterane. Această ultimă tehnologie va fi experimentată și la CET Nord din Bălți.

Ministrul Victor Parlicov a subliniat că una dintre prioritățile sale este facilitarea integrării energiei termice regenerabile în rețea. În acest sens, se dorește instalarea de puncte termice individuale în fiecare bloc, într-o primă fază. Ministrul a exprimat entuziasmul pentru cooperarea cu companiile care dezvoltă tehnologii avansate și a subliniat importanța schimbului de cunoștințe pentru un viitor decarbonizat, sigur și accesibil din punct de vedere al energiei.

Forumul de afaceri germano-român are ca scop identificarea oportunităților de investiții în contextul geopolitic actual, cu un accent deosebit pe industrie, inovare și digitalizare. De asemenea, se urmărește consolidarea colaborării între Germania, România și Republica Moldova. Ministrul Parlicov va avea întâlniri cu oficiali din comitetul economic din Bundestag, legislativul german, în cadrul acestui eveniment.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE