Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Ministrul Energiei la COP28 – întrevederi cu IEA, IRENA și reprezentanți ai businessului internațional în energie regenerabilă

spot_imgspot_img

Ministrul Energiei, Victor Parlicov va participa în perioada 5-7 decembrie la conferința anuală ONU privind schimbările climatice COP28, care se desfășoară în acest an în Dubai, Emiratele Arabe Unite.

La conferință participă delegați din peste 200 de țări, lideri politici, din business, finanțe și societatea civilă, pentru a avansa în angajamentul comun pentru acțiuni climatice mai ambițioase și urgente, ca răspuns la primul bilanț global al Acordului de la Paris.

Pe marginea conferinței, ministrul va avea întrevederi bilaterale cu directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), Fatih Birol, directorul general al Agenției internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA), Francesco La Camera, Ambasadoarea Canadei pentru schimbări climatice, Catherine Stewart, directorul general al International Solar Alliance, dar și reprezentanți ai businessului internațional din domeniul energiei regenerabile.

În Republica Moldova, sectorul energetic este cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră, fiind responsabil de cca 68% din totalul acestora, iar intensitatea emisiilor de gaze cu efect de seră rămâne în Moldova una dintre cele mai înalte din țările Europei Centrale și de Est – 0,91 kg CO2/ 2015 USD (per dolar american la paritatea anului 2015). Situația este cauzată de eficiența energetică scăzută în special în sectorul clădiri, care au o performanță energetică joasă, ceea ce duce la pierderi și costuri mari.

Astfel, creșterea eficienței energetice a sectorului clădiri este una dintre prioritățile Ministerului Energiei, urmând a fi instituit un fond de eficiență energetică în clădirile rezidențiale și publice, investiții care vor duce atât la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cât și a facturilor cu energia a consumatorilor, dar va aduce și un impuls economic prin crearea locurilor de muncă, impozite și alte instrumente de transmitere a impactului economic.

Amintim că Republica Moldova s-a angajat să devină neutră din punct de vedere a carbonului către anul 2050, în linie cu obiectivele Uniunii Europene, adică să elimine tot atâtea emisii de CO2, cât generează.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE