Wednesday, April 17, 2024
20 C
Chișinău
spot_img

Ministrul Energiei Victor Parlicov despre importanța programului de stagii în energetică

spot_imgspot_img

Sectorul energetic din Republica Moldova se bucură de dinamism și multiple realizări semnificative în ultimul an, oferind, în același timp, perspective de dezvoltare și oportunități semnificative de creștere profesională. Acestea au fost cuvintele ministrului Energiei, Victor Parlicov, la încheierea primei runde a programului de stagii din cadrul Proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA), susținut de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID Moldova).

Ministrul Parlicov a subliniat importanța programelor de stagii în contextul unei țări cu un procent semnificativ de cetățeni dornici să emigreze. Aceste programe oferă tinerilor moldoveni oportunități și șanse de a-și realiza potențialul în propria țară. Prin intermediul acestor stagii, se restabilește speranța în rândul tinerilor și se contribuie pe termen lung la consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, pentru care ministrul a dedicat mulți ani de muncă, exprimând recunoștință pentru sprijinul Guvernului SUA.

Dintre cei șase tineri care au parcurs stagiul în cadrul Ministerului Energiei, patru au fost angajați recent, inclusiv Doina Dînga, care a fost numită în cadrul direcției de gaze naturale. “Obiectivul meu pentru acest stagiu a fost de a mă integra cât mai profund în activitatea Ministerului Energiei, deoarece aspiram să obțin o poziție permanentă la minister după încheierea stagiului,” a dezvăluit Doina.

Un alt tânăr, Arian Vremea, și-a desfășurat stagiul la RED Nord, unde a analizat breșele de securitate cibernetică ale companiei. Astăzi, el s-a alăturat companiei ca angajat, pregătit să fortifice această componentă esențială.

Pe parcursul a 6 luni, 22 de tineri cu diverse competențe, printre care ingineri, economiști, juriști, specialiști IT și manageri în administrarea afacerilor, au beneficiat de stagii plătite în cadrul a 8 entități din sectorul energetic, inclusiv Ministerul Energiei, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică din Moldova (ANRE), Moldelectrica, Energocom, RED-Nord și CET-Nord, Ecolibri și Term. Concluzia notabilă este că 70% dintre tinerii stagiați au reușit să obțină un loc de muncă în cadrul companiilor în care și-au desfășurat stagii, contribuind la consolidarea forței de muncă în sectorul energetic al Republicii Moldova.

RECENTE

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic...

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost adoptat de Parlament în lectura a doua

Noua lege va stabili cadrul normativ în domeniul acțiunilor climatice orientate spre atingerea obiectivului...

Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor trei mări

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, capitala Lituaniei, la...

Transelectrica a scos la licitație construcția liniei de 400 kV Suceava-Bălți, de interconexiune cu Republica Moldova

Transelectrica a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a liniei de 400...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE