Victor Parlicov a prezentat reformele semnificative din sectorul energetic și oportunitățile de cooperare cu România la Simpozionul Român al Energiei
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, participă la cea de-a doua ediție a Simpozionului Român al Energiei (SIREN), organizat de Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei. Evenimentul a reunit oficialități din guvernul și parlamentul României, reprezentanți ai companiilor și profesioniști din domeniul energetic din România și Republica Moldova.
Ministrul Energiei a exprimat recunoștința Republicii Moldova față de sprijinul considerabil acordat de România în plan financiar și politic, mai ales în perioadele de criză energetică din ultimii ani. A menționat contribuția României în eforturile de a menține stabilitatea în furnizarea de gaze naturale și energie electrică, inclusiv donațiile de păcură și alte forme de ajutor. El a subliniat: “Nu pot să nu menționez sprijinul imens acordat Republicii Moldova de către România și poporul român, în special în această perioadă de criză energetică. Relațiile noastre bilaterale, atât în ceea ce privește infrastructura, cât și comerțul, s-au dezvoltat semnificativ, iar acest lucru a dus recent la reactivarea Grupului de lucru interministerial pentru energia dintre țările noastre, pentru a coordona activitățile multiple.”
În ceea ce privește sectorul gazelor naturale, ministrul Energiei a informat că a fost finalizată procedura de unbundling sau separare a transportului de distribuție și furnizarea gazelor naturale, prin acordul semnat de subsidiarele Transgaz și Gazprom. Acest acord va permite Republicii Moldova să gestioneze mai eficient sistemul de transport al gazelor, inclusiv în regiunea transnistreană, prin intermediul companiei Vestmoldtransgaz.
În sectorul energiei electrice, legăturile cu România au fost consolidate prin construcția liniei de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău, evitând centrala electrică din regiunea transnistreană. De asemenea, au fost alocate resurse pentru linia Bălți-Suceava, iar un studiu de fezabilitate pentru construcția liniei electrice Strășeni-Iași este în pregătire. Ministrul a menționat că se analizează și alte opțiuni pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic integrat în cadrul ENTSO-E continental, cu obiectivul de a finaliza aceste proiecte până în 2030.
De asemenea, Victor Parlicov a evidențiat faptul că în Chișinău funcționează deja Bursa Română de Mărfuri, iar bursa de energie OPCOM va extinde activitatea în Republica Moldova și va efectua primele tranzacții în anul următor.
În încheiere, ministrul a informat despre reformele în domeniul energetic, inclusiv intenția de a privatiza rețelele electrice de distribuție și furnizare din nordul Republicii Moldova, cu interes din partea României. De asemenea, a menționat crearea Fondului de eficiență energetică în sectorul public, precum și eforturile de electrificare a transportului și digitalizare a sectorului, toate acestea având scopul final de a atinge dezvoltarea cu emisii reduse de gaze cu efect de seră până în 2050.
Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) organizwază în prima parte a lunii septembrie 2023 cea de-a doua ediție a Simpozionului Român al Energiei (SIREN). Evenimentul SIREN a fost creat pentru a se diferenția de alte conferințe organizate de CNR-CME și, în special, de Forumul Regional al Energiei (FOREN). SIREN are ca temă principală energia din România, acoperind o gamă largă de subiecte, de la strategiile naționale la problemele consumatorilor de energie.
Pentru a aborda această temă complexă, evenimentul este structurat în patru tematici principale: strategii și politici energetice generale pentru tranziția în energie, programe guvernamentale și politici de investiții, tehnologii inovatoare și politici comerciale, piață și consumatori. SIREN 2023 include, de asemenea, o sesiune de comunicări științifice cu secțiuni specializate, pentru a prezenta dezvoltările, cercetările și experiențele din domeniul energetic.
În plus, SIREN 2023 oferă un program de tutoriale, care are ca scop promovarea componentei didactice, de instruire și de partajare a experienței în domeniul energetic. Evenimentul are loc într-o perioadă în care energia europeană se află într-o mare transformare, iar energia mondială trece printr-un proces de tranziție de aproape 10 ani, aducând numeroase provocări de implementare.