spot_imgspot_img

Ministrul Parlicov discută cu FMI scenariile post-2025 în contextul contractului de tranzit al gazelor naturale

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut o întrevedere cu experții Fondului Monetar Internațional (FMI), sub conducerea noii șefe a misiunii, Alina Iancu. 

Experții FMI au salutat progresele înregistrate de Republica Moldova, în ceea ce privește consolidarea securității energetice, sporirea rezilienței energetice și diversificarea surselor de aprovizionare cu energie. 

Părțile au abordat, de asemenea, posibilele scenarii care s-ar putea realiza după expirarea contractului de tranzit al gazelor naturale prin Ucraina, pe 1 ianuarie 2025. Ministrul a subliniat, că aceste scenarii sunt incluse în Planul de iarnă și a asigurat, că Republica Moldova este pregătită să garanteze furnizarea continuă de energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii finali. 

Totodată, experții FMI au reafirmat sprijinul total al instituției financiare internaționale pentru economia Republicii Moldova, precum și angajamentul de a susține continuarea reformelor.

Misiunea este condusă de Alina Iancu și se află în vizită la Chișinău în perioada 1‐11 octombrie. Scopul principal al misiunii este de a evalua recentele evoluții economice, a analiza perspectivele macroeconomice și riscurile, precum și a discuta progresul atins în implementarea angajamentelor asumate de autorități în cadrul programului.

Programul autorităților, susținut de FMI prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), cu o durată de 40 luni, a fost aprobat la 21 decembrie 2021. În mai 2022, volumul total de creditare a fost majorat până la circa 805 milioane de dolari, din care circa 608 milioane de dolari au fost deja debursate. 

RENERGY

În afară de aceasta, în decembrie 2023, a fost aprobat un program nou, susținut prin Mecanismul de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate (RSF), în valoare de circa 175 milioane de dolari, din care au fost deja debursate circa 44 milioane de dolari. 

RECENTE

Apel pentru depunerea dosarelor la Competiția Moldova Eco Energetică ediția 2024

Centrul Național pentruEnergie Durabilă (CNED) anunță lansarea apelului pentruînscrierea proiectelor în cadrul Competiției Moldova Eco Energetică ediția 2024, eveniment dedicat sectoruluipublic și orientat spre promovarea eficienței energetice șia surselor de energie regenerabilă. Competiția din acest an se concentrează pe sectorulpublic, având drept scop identificarea și recunoaștereaproiectelor care aduc un impact pozitiv în comunități șicontribuie la un consum responsabil al resurselor. Proiectele eligibile sunt cele implementate în perioada 1 ianuarie 2022 - 01 octombrie 2024 și care nu au participatla edițiile anterioare ale competiției. Participanții pot înscrie proiectele la una dintreurmătoarele categorii: Cel mai bun proiect de eficiență energetică în clădiripublice (izolarea termică, schimbarea geamurilor etc.). Cel mai bun proiect de producere a energiei electriceregenerabile (instalații fotovoltaice, turbine eoliene etc.). Cel mai bun proiect de producere a energiei termiceregenerabile (colectoare solare, pompe de căldură, centrale pe biomasă). Cel mai bun proiect de eficiență energetică în iluminatulstradal (inclusiv soluții integrate cu surse regenerabile). Cel mai bun proiect de eficiență energetică și/sau energieregenerabilă implementat de...

Biomasa: Soluția energetică durabilă a Moldovei – proiecte viabile cu performanțe de peste 10 milioane EUR în 15 ani

Un nou studiu lansat pe 23 septembrie arată că Republica Moldova dispune de cantități...

“4+” pentru aeroportul din Bruxelles în cadrul programului Airport Carbon Accreditation

Aeroportul din Bruxelles a obținut acreditarea Nivelului 4+ în programul de Acreditare a Carbonului,...

Turbină eoliană transformată într-o locuință compactă și sustenabilă

Ai visat vreodată să trăiești într-o turbină eoliană? Ei bine, acest vis a devenit...

SIMILARE

ANRE operează modificări la regulile pieței energiei electrice în Moldova

Republica Moldova se află într-un moment decisiv în procesul de transformare a pieței energiei...

Ministerul Energiei elaborează strategia pentru reabilitarea fondului rezidențial național

Ministerul Energiei a anunțat inițierea procesului de elaborare a proiectului de hotărâre a Guvernului...

Operatorii de transport și distribuție a energiei electrice vor fi obligați prin lege să racordeze marii producători eligibili la rețeaua electrică

Ministerul Energiei a anunțat lansarea consultărilor publice pentru proiectul de hotărâre privind impunerea obligației...