Friday, March 1, 2024
5.5 C
Chișinău

Misiunea OSCE a desfășurat o ședință a grupurilor de lucru Chișinău – Tiraspol pentru protecția mediului

spot_imgspot_img

Misiunea OSCE în Republica Moldova, cu sediul în municipiul Chișinău, a desfășurat în format de videoconferință ședința comună a grupurilor de lucru pentru protecția mediului și pentru economie, cu participarea mediatorilor și observatorilor în procesul de negocieri. La ședință a participat ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov – conducătorul grupului de lucru pentru protecția mediului din partea Chișinăului.

Experții de pe ambele maluri ale Nistrului au efectuat un schimb de opinii privind asigurarea respectării, de către agenții economici din stânga Nistrului și din municipiul Bender, a legislației Republicii Moldova din domeniul protecției mediului, precum și în cel al economiei.

Iordanca-Rodica Iordanov a evidențiat necesitatea identificării unor soluții cu privire la reflectarea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectoarele energie și non-energie, în cadrul proiectului Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Climei, și în Contribuția Națională Determinată, actualizată conform distribuirii acestora pe ambele maluri ale râului Nistru. De asemenea, oficialul a menționat raportarea datelor necesare pentru a fi prezentate în cadrul Convenției – cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice, și a Convenției privind poluarea atmosferică transfrontalieră pe distanțe lungi.

În cadrul ședinței, reprezentanții autorităților de la Chișinău au adus clarificări cu privire la cerințele de licențiere a activităților în domeniul fabricării, comercializării, păstrării și importului alcoolului etilic și a producției alcoolice, cu explicarea procedurilor legale cărora urmează să se conformeze agenții economici din regiunea transnistreană, în vederea obținerii actelor permisive pentru desfășurarea activității de întreprinzător.

În contextul deschiderii negocierilor formale de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, reprezentanții echipei de la Chișinău au subliniat importanța asigurării calității mediului și raportării pe plan european și internațional a cantităților de emisii în aer, apă și sol, în cadrul convențiilor la care Republica Moldova este parte, precum și a racordării activității agenților economici de pe malul stâng al Nistrului și din municipiul Bender la standardele europene, prin încadrarea treptată a acestora în spațiul economic și comercial unic național.

Experții au convenit asupra menținerii unui dialog continuu pe marginea aspectelor ce vizează domeniile de mediu și economie, în vederea identificării soluțiilor pentru rezolvarea problemelor cetățenilor și agenților economici de pe ambele maluri ale Nistrului, în conformitate cu rigorile cadrului normativ național și european.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE