spot_imgspot_img
CHIȘINĂU TICKER
CHIȘINĂU 00 : 00 01/01/1970 Loading weather... Loading air quality...

Moldova are un Program Național de Adaptare la Schimbările Climatice, dezvoltat cu sprijinul UNDP

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Programul Național de Adaptare la Schimbările Climatice până în 2030 și Planul său de Acțiune au fost aprobate de Guvernul Republicii Moldova la 30 august 2023. Programul a fost dezvoltat cu sprijinul proiectului UNDP Moldova “Avansarea planificării naționale de adaptare la schimbările climatice a Moldovei”, finanțat de Fondul Climatic Verde.

Potrivit Ministrului Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, prin adoptarea programului, Republica Moldova își propune să se alinieze cu eforturile globale de limitare a impactului negativ al schimbărilor climatice: “Programul Național de Adaptare la Schimbările Climatice până în 2030 are ca scop asigurarea integrării măsurilor de adaptare în politicile sectoriale, în sinergie cu documentele politicii de adaptare la schimbările climatice, precum și în domeniul gestionării riscurilor de dezastre. Programul a fost dezvoltat pentru a spori reziliența la climă a țării. În acest scop, sunt necesare acțiuni politice direcționate. Prin urmare, programul se concentrează pe mai multe sectoare vulnerabile la schimbările climatice.”

Programul stabilește obiective pentru creșterea rezilienței climatice în șase sectoare prioritare: agricultură, sănătate, transport, energie, apă și sectorul forestier, și este însoțit de un plan de acțiune pentru prevenirea și depășirea riscurilor și vulnerabilităților cauzate de schimbările climatice.

Documentele prevăd intervenții specifice în fiecare dintre cele șase sectoare.

  • În sectorul forestier, se va pune accent pe creșterea suprafețelor împădurite, care se situează în prezent la doar 11% din teritoriul Republicii Moldova – o acoperire considerată prea scăzută pentru a atenua efectele schimbărilor climatice. Media UE pentru împădurire, de exemplu, este de 30-45%.
  • În sectorul agricol, se va încuraja promovarea speciilor adaptate la secetă, precum și utilizarea plaselor anti-grindină și a măsurilor care să protejeze culturile în timpul înghețurilor timpurii.
  • În sectorul transporturilor, se vor revizui și îmbunătăți standardele pentru construcția și întreținerea infrastructurii rutiere, luând în considerare daunele cauzate de schimbările climatice.
  • În sectorul sănătății, protocoalele clinice existente vor fi ajustate sau vor fi dezvoltate noi protocoale pentru prevenirea și tratamentul bolilor cauzate sau agravate de schimbările climatice.
  • În sectorul energetic, infrastructura de furnizare a energiei electrice urmează să fie îmbunătățită pentru a minimiza pierderile cauzate de evenimentele meteorologice extreme.
  • Una dintre măsurile pentru sectorul apei implică încurajarea cetățenilor și a sectorului privat să adopte măsuri de reutilizare a apei pentru nevoile casnice și industriale.

Republica Moldova este una dintre țările cele mai vulnerabile la schimbările climatice din Europa, fiind în special predispusă la inundații și secete. Numai inundațiile din 2008 au cauzat daune de peste 120 de milioane de dolari, iar seceta din perioada 2007-2012 a provocat pierderi economice de peste un miliard de dolari, afectând 80% din teritoriul țării.

RECENTE

Guvernul va adopta Regulamentul pentru proiecte comune de energie regenerabilă cu UE şi ţări terţe

Guvernul va aproba marți, 29 aprilie 2025, Proiectul de Hotărâre care instituie un regulament...

Simtel a publicat Raportul Anual 2024: venituri +20 % și profit net +36 %

Simtel Team, companie românească specializată în soluții de energie regenerabilă și servicii de inginerie,...

Moldova depășește pragul de 646 MW de capacitate instalată în energie regenerabilă 

Cele mai recente date publicate de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) indică o...

SIMILARE

Guvernul pornește inventarierea națională a rețelelor de gaze: conductele fără proprietar vor fi preluate în patrimoniul public

Ministerul Energiei a lansat consultarea publică, deschisă între 18 și 28 aprilie 2025, pentru proiectul Hotărârii Guvernului care instituie procedura...

Energocom va primi mandat prelungit până la 31 decembrie 2025 pentru securitatea aprovizionării cu energie electrică

Ministerul Energiei propune extinderea până la 31 decembrie 2025 a obligației de serviciu public...

Prioritate maximă pentru proiectul LEA 400 kV Bălți-Suceava: Guvernul a definitivat proiectul pentru declararea interesului național al lucrărilor de construcție și modernizare energetică

Ministerul Energiei avansează în implementarea proiectului de interconectare prin construcția liniei electrice aeriene (LEA)...

Planul pentru organizarea licitațiilor producătorilor eligibili mari 2025-2026 – în consultări publice

Ministerul Energiei a publicat spre consultare Proiectul dispoziției Guvernului privind aprobarea Planului de acțiuni...

Moldova Electronics Forum 2025: Transformarea crizelor energetice în oportunități pentru industria electronică

Asociația Companiilor din Domeniul Electronic din Moldova (ACEM) anunță cea de-a patra ediție a...

55 de studenți moldoveni au început cursurile la Global Energy Leadership RUMA

Ministerul Energiei a dat startul programului Global Energy Leadership RUMA în data de 3...

Energy Week Black Sea 2025: Viitorul energetic al regiunii Mării Negre

Capitala României va fi epicentrul unei dezbateri despre viitorul energetic al regiunii Mării Negre....

Noul Cod funciar deschide terenurile agricole pentru energie regenerabilă: eoliene, biogaz și baterii de stocare

Guvernul urmează să aprobe modificarea Codului funciar nr. 22/2024, printr-o inițiativă legislativă ce extinde...

15 milioane de euro nerambursabili de la BERD pentru LEA 400 kV Suceava – Bălți

În cadrul ședinței Guvernului din 26 februarie 2025, urmează să fie aprobat proiectul de...