Thursday, June 13, 2024
16.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Moldova are un Program Național de Adaptare la Schimbările Climatice, dezvoltat cu sprijinul UNDP

spot_imgspot_img

Programul Național de Adaptare la Schimbările Climatice până în 2030 și Planul său de Acțiune au fost aprobate de Guvernul Republicii Moldova la 30 august 2023. Programul a fost dezvoltat cu sprijinul proiectului UNDP Moldova “Avansarea planificării naționale de adaptare la schimbările climatice a Moldovei”, finanțat de Fondul Climatic Verde.

Potrivit Ministrului Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, prin adoptarea programului, Republica Moldova își propune să se alinieze cu eforturile globale de limitare a impactului negativ al schimbărilor climatice: “Programul Național de Adaptare la Schimbările Climatice până în 2030 are ca scop asigurarea integrării măsurilor de adaptare în politicile sectoriale, în sinergie cu documentele politicii de adaptare la schimbările climatice, precum și în domeniul gestionării riscurilor de dezastre. Programul a fost dezvoltat pentru a spori reziliența la climă a țării. În acest scop, sunt necesare acțiuni politice direcționate. Prin urmare, programul se concentrează pe mai multe sectoare vulnerabile la schimbările climatice.”

Programul stabilește obiective pentru creșterea rezilienței climatice în șase sectoare prioritare: agricultură, sănătate, transport, energie, apă și sectorul forestier, și este însoțit de un plan de acțiune pentru prevenirea și depășirea riscurilor și vulnerabilităților cauzate de schimbările climatice.

Documentele prevăd intervenții specifice în fiecare dintre cele șase sectoare.

  • În sectorul forestier, se va pune accent pe creșterea suprafețelor împădurite, care se situează în prezent la doar 11% din teritoriul Republicii Moldova – o acoperire considerată prea scăzută pentru a atenua efectele schimbărilor climatice. Media UE pentru împădurire, de exemplu, este de 30-45%.
  • În sectorul agricol, se va încuraja promovarea speciilor adaptate la secetă, precum și utilizarea plaselor anti-grindină și a măsurilor care să protejeze culturile în timpul înghețurilor timpurii.
  • În sectorul transporturilor, se vor revizui și îmbunătăți standardele pentru construcția și întreținerea infrastructurii rutiere, luând în considerare daunele cauzate de schimbările climatice.
  • În sectorul sănătății, protocoalele clinice existente vor fi ajustate sau vor fi dezvoltate noi protocoale pentru prevenirea și tratamentul bolilor cauzate sau agravate de schimbările climatice.
  • În sectorul energetic, infrastructura de furnizare a energiei electrice urmează să fie îmbunătățită pentru a minimiza pierderile cauzate de evenimentele meteorologice extreme.
  • Una dintre măsurile pentru sectorul apei implică încurajarea cetățenilor și a sectorului privat să adopte măsuri de reutilizare a apei pentru nevoile casnice și industriale.

Republica Moldova este una dintre țările cele mai vulnerabile la schimbările climatice din Europa, fiind în special predispusă la inundații și secete. Numai inundațiile din 2008 au cauzat daune de peste 120 de milioane de dolari, iar seceta din perioada 2007-2012 a provocat pierderi economice de peste un miliard de dolari, afectând 80% din teritoriul țării.

RECENTE

Guvernul aprobă înființarea Comisiei Naționale pentru Schimbările Climatice: Decizii obligatorii și măsuri integrate în dezvoltarea socio-economică

Guvernul a dat undă verde astăzi proiectului de hotărâre care stabilește organizarea și funcționarea...

Moldelectrica angajează un expert în managementul proiectelor/piața de electricitate

Ministerul Energiei din Moldova, în colaborare cu Moldelectrica, anunță deschiderea unei poziții pentru un...

Anunț de angajare: Ministerul Energiei și Centrul Național pentru Energie Durabilă caută doi experți care vor fi finanțați de BERD

În răspuns la solicitarea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a...

Are loc prima sesiune de lucru pentru construcția liniei electrice aeriene 400 kV Strășeni-Gutinaș

Astăzi, a avut loc prima sesiune de lucru privind construcția liniei electrice aeriene (LEA)...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE