Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Companie japoneză intenționează să investească în proiecte de generare a energiei electrice

spot_img

Republica Moldova se orientează către tehnologii inovatoare pentru integrarea energiei regenerabile în rețeaua națională. Aceasta include implementarea contoarelor inteligente de energie electrică, mașini electrice capabile de încărcare și furnizare de energie la cerere, precum și soluții pentru stocarea surplusului de energie verde. Victor Parlicov, ministrul Energiei, a transmis acest mesaj potențialilor investitori japonezi.

În viitorul apropiat, după finalizarea a trei proiecte majore de interconexiune energetică cu România, Republica Moldova va putea exporta energia electrică produsă local. Aceste interconexiuni vor spori capacitatea de transport a energiei verzi. Ministrul Energiei a subliniat că actualul consum limitat legat de uzul casnic limitează capacitatea de a implementa mai multe surse de energie regenerabilă.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoichiro Yamada, a discutat cu oficialitățile despre pregătirile pentru sezonul rece și despre creșterea capacităților de producție de energie electrică de pe malul drept al Nistrului, unde o companie japoneză ar putea investi.

Un alt punct important este crearea unei piețe de energie electrică, odată cu intrarea operatorului OPCOM din România pe piața Republicii Moldova, și conectarea acesteia la piața europeană în viitor. Acest lucru deschide noi oportunități economice și consolidează legăturile cu piețele europene și ucrainene. Ministrul Parlicov a subliniat importanța de a vedea piața Republicii Moldova într-o perspectivă mai amplă, în loc de a o considera separată.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE