Wednesday, April 17, 2024
20 C
Chișinău
spot_img

O delegație a Republicii Moldova se află la Forumul Orașelor Verzi din Brașov

SURSĂAEER
spot_imgspot_img

În perioada 4 Septembrie și până astăzi (10 Septembrie) la Brașov are loc Forumul Oraselor Verzi, cel mai important eveniment dedicat sustenabilității de mediu din România. În acest context, delegația AEER – (Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile) a efectuat o vizită de studiu pentru a explora inițiativele de mediu și mobilitate urbană din oraș.

Una dintre soluțiile evidențiate pentru îmbunătățirea mobilității urbane în Brașov a fost implementarea transportului electric în comun. O rețea impresionantă de 250 de vehicule de transport în comun, inclusiv troleibuze și autobuze electrice, contribuie la reducerea emisiilor poluante din oraș.

Delegația a vizitat dispeceratul de monitorizare a flotei și supraveghere video, discutând cu experții locali despre funcționarea eficientă a sistemului de transport. Ei au învățat din lecțiile de succes și au identificat oportunități pentru dezvoltarea unor sisteme similare în țara lor.

Conform informațiilor oferite de RATBV (Regia Autonomă de Transport Brașov), transportul în comun rămâne cea mai bună opțiune pentru mobilitatea în Brașov și zona sa metropolitană. Utilizarea mijloacelor de transport ecologice reprezintă o garanție pentru un mediu urban mai curat.

Pe parcursul vizitei, delegația a fost însoțită de viceprimarul Brașovului, Flavia Boghiu, care i-a condus la Ecoinsule – un sistem inteligent de colectare separată a deșeurilor. Acest sistem inovator, bazat pe tehnologie italiană, reprezintă o noutate absolută în regiune.

Ecoinsula permite colectarea separată a diverselor tipuri de deșeuri, cum ar fi hârtie/carton, plastic/pet, metal, sticlă și deșeuri menajere, folosind containere de 1100 de litri amplasate în interiorul său. Fiecare familie are un card de acces pentru a deschide containerul corespunzător tipului de deșeu pe care îl aduce.

Când un container se umple, sistemul trimite automat un mesaj operatorului, și accesul utilizatorilor la respectiva secțiune a Ecoinsulei este restricționat. Sistemul inteligent dispune și de monitorizare video și un sistem de odorizare interioară pentru a preveni mirosurile neplăcute.

Scopul Ecoinsulelor informatizate este de a colecta și recicla o cantitate cât mai mare de materiale reciclabile și de a reduce semnificativ cantitatea de deșeuri depozitate la groapa de gunoi a orașului.

Operatorii au subliniat că, în ciuda eficienței sistemului, este încă necesară o continuă educație și conștientizare a utilizatorilor pentru a îmbunătăți procesul de sortare la sursă. Forumul Oraselor Verzi din Brașov a oferit o platformă excelentă pentru schimbul de idei și experiențe privind sustenabilitatea urbană și protecția mediului.

RECENTE

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic...

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost adoptat de Parlament în lectura a doua

Noua lege va stabili cadrul normativ în domeniul acțiunilor climatice orientate spre atingerea obiectivului...

Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor trei mări

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, capitala Lituaniei, la...

Transelectrica a scos la licitație construcția liniei de 400 kV Suceava-Bălți, de interconexiune cu Republica Moldova

Transelectrica a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a liniei de 400...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE